X

Τσαβούσογλου: η Αμερική χρησιμοποιεί το νόμισμά της ως όπλο

Τάση φυγής από το δολάριο διαπιστώνουν οι Τούρκοι και συμφωνούν οι Ρώσοι…

Ant1news

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν το νόμισμά τους για να επιτίθενται σε όλες τις χώρες και γι’ αυτό άρχισε μία φυγή από το δολάριο.

«Είμαστε αντίθετοι με τις μονομερείς κυρώσεις της Αμερικής ή κάποιας άλλης χώρας», είπε ο Τσαβούσογλου, ενώ υπερασπίστηκε τη Ρωσία και το Ιράν, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ αντίστοιχα. «Έχουμε πει και ότι δεν θα συμφωνήσουμε με τις αποφάσεις των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν. Με τις κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ενοχλημένη και η Ε.Ε., και οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού. Πρέπει πια να τελειώσει η εποχή της μαγκιάς. Δεν γίνεται να υπάρχει επιβολή».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι λόγω της απόφασης των ΗΠΑ περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία επικρατεί ανησυχία και στην Ε.Ε.: «Οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν το νόμισμά τους για να επιτίθενται σε όλες τις χώρες. Αρχίσαμε να διαπιστώνουμε τάση φυγής από το δολάριο. Μια Τουρκία με ισχυρή οικονομία είναι σημαντική για όλους τους γείτονες», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Λαβροφ: πολλές χώρες θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν το δολάριο

 

Στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας σχολίασε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που επισκέπτεται την Άγκυρα.

Όπως δήλωσε, «οι μονομερείς κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι παράνομες. Πολλές χώρες θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν το δολάριο».

Αναφερόμενος δε στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, είπε πως «ορισμένοι δυτικοί εταίροι έχουν χάσει την κουλτούρα της διπλωματίας», τονίζοντας παράλληλα ότι εκτιμούν τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε πως ελπίζει να επικρατήσει η λογική στις διεθνείς σχέσεις και οι χώρες να επιστρέψουν στο διάλογο που θα είναι απαλλαγμένος από πολιτικές προκαταλήψεις.

Αναφορικά με το θέμα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες από τη Ρωσία, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να καταργηθεί η θεώρηση. «Το θέμα της βίζας βεβαίως και είναι σημαντικό. Το γεγονός ότι Ρώσοι πολίτες ταξιδεύουν στην χώρα μας δίχως βίζα μας χαροποιεί. Φέτος καταρρίπτεται ρεκόρ και στον αριθμό των τουριστών που έρχονται από την Ρωσία. Βεβαίως και θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε στην χώρα μας περισσότερους Ρώσους τουρίστες φίλους μας».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι εργασίες στο πλαίσιο που χάραξαν οι δύο ηγέτες για την υλοποίηση έργων, όπως το Τουρκικό Ρεύμα, που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, και τον Πυρηνικό Σταθμό Άκουγιου.

Αλμπαϋράκ: το δολάριο έχει χάσει πια την αξιοπιστία του

 

«Το δολάριο έχει χάσει πια την αξιοπιστία του», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, σε ομιλία του στο συμπόσιο για τα 16 χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΡ. « Οι χώρες αποδίδουν σημασία στη χρήση ενός κοινού νομίσματος για να προστατευτούν. Σε μια περίοδο που το δολάριο μετατρέπεται σε εργαλείο πολιτικής τιμωρίας, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πιο γερά βήματα για να προστατεύσουμε την τουρκική λίρα στο εξωτερικό μας εμπόριο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

«Η Κεντρική Τράπεζα και η Αρχή Ρύθμισης και Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος (BDDK) έλαβαν όλα τα μέτρα για να μειώσουν τις πιέσεις στις αγορές. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα κινητοποιώντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και παραμένοντας εντός των κανόνων της ελεύθερης αγοράς», δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στην διακύμανση της ισοτιμίας του δολαρίου.

«Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα κάνουν βήματα που θα ανακουφίσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις και πως θα υλοποιήσουν βήμα-βήμα τα μέτρα που θα μειώσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους των επιχειρήσεων.

«Θα προστατεύσουμε την τουρκική λίρα», είπε και πρόσθεσε: «Θα πορευτούμε με την τουρκική λίρα και τις επόμενες ημέρες η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί περαιτέρω. Παρά τις (συναλλαγματικές) επιθέσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα πανικού και ανησυχίας».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας δήλωσε τα παρακάτω:

«Το γεγονός ότι δεν υπήρξε σημαντική έξοδος τραπεζικών καταθέσεων δείχνει ξεκάθαρα το πως οι πολίτες απέκρουσαν την επιχείρηση χειραγώγησης τους νομίσματος».

Δίνουμε σημασία στις αντιδράσεις που προέρχονται από την Ευρώπη ενάντια στα οικονομικά παιχνίδια που στήνονται μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, υπογράμμισε ο υπουργός. «Αν γίνουν συνετές δηλώσεις, αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού στην Ευρώπη. Αν κάποιοι μετατοπίσουν το θέμα από τις οικονομικές σχέσεις στον πολιτικό στίβο θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από τις επιπτώσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.