X

Ερντογάν: “Λύκος” οι ΗΠΑ - Τέλος το δολάριο στις συναλλαγές με την Ρωσία

Νέα επίθεση στον Τραμπ από τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έμμεσες "μπηχτές" και στην Ελλάδα.

Ant1news

Η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν.

«Η εξάρτηση του παγκόσμιου εμπορίου από το δολάριο γίνεται ολοένα και πιο μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να δώσουμε σιγά σιγά τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου χρησιμοποιώντας το εθνικό νόμισμα μεταξύ μας», πρότεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τη Ρωσία οι συναλλαγές να γίνονται με ρούβλι και τουρκική λίρα. Το ίδιο και με το Ιράν και την Κίνα. Ξεκινάμε την περίοδο σε εθνικά και τοπικά νομίσματα στις εμπορικές συναλλαγές», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη

Παράλληλα, έκανε λόγο για επιθέσεις που υφίσταται η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες: «με αυτή τη χειραγώγηση προσπαθούν να προκαλέσουν ύποπτα σύννεφα πάνω από την ισχυρή οικονομία της Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τα κίνητρα όλων τους είναι πολιτικά. Είναι ακροβάτες. Μην πιστεύετε στους ακροβάτες. Ο στόχος μέσω της επίθεσης στη συναλλαγματική ισοτιμία είναι να κάνουν την Τουρκία να παραδοθεί οικονομικά».

Δεν παρέλειψε και μία έμμεση "μπηχτή" στην Ελλάδα: «Βλέπετε πώς ανεβάζουν ξαφνικά 4 βαθμούς χώρες χρεωκοπημένες, τελειωμένες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η πίεση που ασκείται στο συνάλλαγμα δεν μόνο δικό μας πρόβλημα» και ότι η Τουρκία θα βγει ισχυρότερη από αυτή τη οικονομική μάχη. «Να μην έχει κανείς αμφιβολία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε πως ορισμένοι κύκλοι είναι ενοχλημένοι από την συμφωνία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που σύναψαν με τη Ρωσία, λέγοντας: «Πρέπει να καλύψουμε την ανάγκη μας. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν».

Αναφερόμενος τέλος στο αποτυχημένο πραξικόπημα και τους φερόμενους πρωτεργάτες του, που έχουν διαφύγει εκτός Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έχει προειδοποιήσει όλες φίλες και αδελφές χώρες για το πόσο επικίνδυνα είναι τα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά την κυριαρχία καμίας χώρας. Εμείς μόνο επιζητούμε να μην μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα των δολοφόνων που σκότωσαν 251 και τραυμάτισαν 2 χιλιάδες 193 αδελφούς μας».