X

Οι νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Το 73% των Τούρκων στηρίζει την έκκληση Ερντογάν για εμπόριο χωρίς δολάριο. Ιμάμης: δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά των γκιαούρηδων.

Ant1news

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία διώχνει τους νέους από τη γειτονική χώρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έρευνα της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση 42,5% των νέων που εγκατέλειψαν την χώρα για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι ηλικίες των νέων που εγκαταλείπουν την Τουρκία είναι κυρίως 25-29 ετών, από τους οποίους το 54% είναι άνδρες και 46% γυναίκες.

“Εξαφανίζεται” το δολάριο από την αγορά

Η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού υποστηρίζει την πολιτική Ερντογάν στην κρίση που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 73% των Τούρκων τάσσεται υπέρ της έκκλησης Ερντογάν για εμπόριο χωρίς δολάριο. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη στην πρόταση για εμπόριο με τοπικό νόμισμα δίνουν οι υποστηρικτές του εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 86,2%.

Το 74,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν με “όπλο” το δολάριο να ασκήσουν πολιτική πίεση στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, στα 88,8 δις δολάρια μειώθηκε το αποθεματικό της Κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ίδιο τον οργανισμό.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις σε δολάρια στις τουρκικές τράπεζες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 152 δις δολάρια.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το υψηλό ποσοστό (65,4%), των πολιτών που τάσσονται υπέρ της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Ιμάμης: Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά των γκιαούρηδων

Στην κρίση με τις ΗΠΑ και το δολάριο, θέση παίρνουν και οι ιμάμηδες στην Τουρκία. Ένας εξ αυτών έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Τραμπ, εσύ έχεις δολάρια, εμείς έχουμε τον Αλλάχ. Εμείς έχουμε κοράνι, Τραμπ. Έι Τραμπ, εμείς έχουμε προσευχές, έχουμε έθνος. Να πέσει το δολάριο στο κεφάλι σου. Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά των γκιαούρηδων (απίστων)».

 

“Φωτιά” στα εισαγόμενα αγαθά

Σε μία προσπάθεια να “στηλιτευτούν” οι εισαγωγές αγαθών στην Τουρκία και να ενισχυθούν τα εγχώρια προϊόντα, καθώς οι εισαγωγές είναι ένας από τους λόγους της νομισματικής κρίσης, Τούρκος οικονομολόγος συνέταξε λίστα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές της Τουρκίας τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με την οποία τα κοσμήματα και τα ηλεκτρονικά αγαθά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις εισαγωγών της χώρας.

Σύμφωνα με τη λίστα οι εισαγωγές αποτιμώνται ως εξής:

  • Κοσμήματα: 86 δισ. δολάρια
  • Αυτοκίνητα: 153 δισ. δολάρια
  • Ηλεκτρονικά αγαθά: 170 δισ. δολάρια
  • Πετρέλαιο/Φυσικό Αέριο: 440 δισ. δολάρια
  • Μηχανές/Εξοπλισμός - 255 δισ. δολάρια
  • Σίδηρος και Χάλυβας: 169 δισ. δολάρια

 

Στα “δίχτυα” της κρίσης οι Τούρκοι ψαράδες

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η νομισματική κρίση στους ψαράδες της γειτονικής χώρας.

Όπως λένε οι Τούρκοι ψαράδες, μπορεί το ψάρι που αλιεύεται στην Τουρκία να πωλείται ακόμη φτηνά, λόγω εγχώριου προϊόντος, ωστόσο τα είδη ψαρέματος αγοράζονται σε δολάρια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν εξετάζουν σοβαρά σημαντικές αυξήσεις.