X

Στο 24% τα επιτόκια στην Τουρκία!

Την «έκρηξη» πυροδότησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, παρά την …αντίθεση του Ερντογάν.

Ant1news

Την απόφαση να αυξήσει στο 24% τα επιτόκια, δηλαδή κατά 625 μονάδες, έλαβε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τις εξαγγελίες λίγες ώρες πριν του Τούρκου προέδρου περί "υψηλού δανεισμού"’. Το προηγούμενο επιτόκιο ανερχόταν σε 17,75%. 

Η είδηση της αύξησης των επιτοκίων έκανε το δολάριο να υποχωρήσει ελαφρά και την λίρα να ανατιμηθεί ελαφρώς.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην  Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, λίγες ώρες πριν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια, προκειμένου η τουρκική οικονομία να πάρει μία ‘ανάσα’ αισιοδοξίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε και πάλι να ‘σαμποτάρει’ την αύξησή τους, ενώ το δολάριο πήρε και πάλι την ανιούσα.

Αμέσως μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, σε επιχειρηματικούς φορείς, το δολάριο αυξήθηκε από το 6,35 στο 6,53 στην ισοτιμία του με τη λίρα. Ενώ η αγορά περίμενε κάποιο μήνυμα καθησυχασμού, η ομιλία Ερντογάν πυροδότησε νέα ανησυχία και υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος τα ‘έβαλε’ με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του τόσο για το επιτόκιο όσο και για την αποτυχία της, όπως ισχυρίστηκε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ παρομοίασε τις τράπεζες με εμπόρους ναρκωτικών. Αν και είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, στη συνέχεια προκατέλαβε την απόφασή της λέγοντας ότι «η ευαισθησία μας ως προς το θέμα των επιτοκίων παραμένει ίδια» και ζήτησε πάλι –εμμέσως- να πέσουν αυτά τα ‘υψηλά’, όπως τα χαρακτήρισε, επιτόκια. «Τι κερδίζουν οι ιδιωτικές τράπεζες ανεβάζοντας κατά 50% τα επιτόκια;», αναρωτήθηκε για να απαντήσει στη συνέχεια ότι «τέτοιο κέρδος μόνο οι έμποροι ηρωίνης βγάζουν».

Παράλληλα, προανήγγειλε ‘τέρμα στις σπατάλες του κράτους’ και νέα βήματα για τη σταθερότητα του συναλλάγματος. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης.