X

Στην φυλακή εργάτες του νέου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης για τις διαμαρτυρίες

Οι εργάτες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο από τη στρατο-χωροφυλακή φωνάζοντας συνθήματα για τις κακές συνθήκες εργασίας.

Ant1news

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν 24 εργάτες του 3ου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης μετά τις διαμαρτυρίες τους για τις κακές συνθήκες εργασίας που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο και κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί πάνω από 400 εργάτες. Κατηγορούνται για πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία, παραβίαση του κανονισμού περί διαδηλώσεων, αντίσταση κατά της αρχής και παραβίαση της ελεύθερης εκτέλεσης της εργασίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, οι εργάτες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο από τη στρατο-χωροφυλακή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αντιστέκοντας θα νικήσουμε», «είμαστε εργάτες, όχι δούλοι», «η ανθρώπινη περηφάνεια θα κερδίσει τα βασανιστήρια» κ.α.. Άντρες της στρατο-χωροφυλακής προσπάθησαν να τους κλείσουν το στόμα για να μη φωνάζουν συνθήματα.

«Τα δωμάτιά μας είναι γεμάτα ψύλλους, κάθε μέρα πεθαίνουν δύο εργάτες. Κάθε μέρα τραυματίζονται συνάδελφοί μας», διαμαρτύρονται οι εργάτες του νέου μεγάλου αεροδρομίου της Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στις 29 Οκτωβρίου. Διαμαρτύρονται ακόμη για τις ανθυγιεινές συνθήκες στο μπάνιο και τις τουαλέτες των χώρων, όπου διαμένουν 15 χιλιάδες εργάτες, όπως επίσης και για το κακό φαγητό και την αδιαφορία των ενδιαφερομένων στα προβλήματα υγείας τους.

 

Υποστηρίζουν ότι από τον περασμένο μήνα έχουν πεθάνει εκατοντάδες εργάτες και πως οι αρμόδιοι φορείς το έκρυψαν, αν και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι από το 2015 έως σήμερα ο αριθμός των νεκρών εργατών σε ατυχήματα ανέρχεται στους 27.

Στο νέο αεροδρόμιο, που πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, εργάζονται γύρω στους 30 χιλιάδες εργάτες. Με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου θα σταματήσει αμέσως η λειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ. Σχεδιάζεται μέσα σε ένα βράδυ να μεταφερθεί ολόκληρος ο εξοπλισμός του αεροδρομίου Ατατούρκ στο νέο αεροδρόμιο, μια επιχείρηση της οποίας ο σχεδιασμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ακόμη προκαλώντας πονοκέφαλο στις τουρκικές αρχές.