X

Έκκληση Ερντογάν για λύση των προβλημάτων σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια

Ο Τούρκος πρόεδρος "αποχώρησε" από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ώρα που μιλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ...

Ant1news

Έκκληση για λύση τυχόν «προβλημάτων» που θα προκύψουν στην ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στη γενική συνέλευση των ΟΗΕ ζήτησε περισσότερες ειλικρινείς προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων που ήδη υπάρχουν στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και τη Λιβύη.

Ερντογάν και Τραμπ δεν συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν αυτή τη φορά, ενδεικτικό των ψυχρών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ένα μικρό τετ α τετ στα όρθια με τον Ντόναλντ Τραμπ και χειραψία με τη Μελάνια, λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του στα ΗΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πλανητάρχη, όμως ο  Ερντογάν, σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα.

Σύμφωνα, πάντως, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εγκατέλειψε την αίθουσα επειδή μιλούσε ο Τραμπ, αλλά για να προετοιμαστεί καθώς στη συνέχεια ήταν η σειρά του να μιλήσει ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό σηκώθηκε με τους συνεργάτες του να πάνε στην πίσω αίθουσα και να καθίσει σε μία καρέκλα μέχρι να τον φωνάξουν να σηκωθεί να μιλήσει.

Τουρκικά μέσα σχολιάζουν ότι η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ο Ερντογάν εγκατέλειψε την αίθουσα λόγω του Τραμπ», αλλά η αλήθεια είναι ότι πήγε να προετοιμαστεί για τη δική του ομιλία που ακολουθούσε, όπως μεταδίδει η ανταποκτρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη..

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε  για άλλη μια φορά την Αμερική για την τρομοκρατία και τη μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τι κρίμα που κάποιες φιλικές χώρες επιμένουν να μην τους επιστρέφουν (τους γκιουλενιστές)», μία έμμεση ενδεχομένως αναφορά και για την Ελλάδα και τους ‘8’ Τούρκους στρατιωτικούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επίσης το πόσο σημαντικό έργο επιτελεί η Τουρκία στην άλλη άκρη του κόσμου, τη Μέση Ανατολή, ενώ επέκρινε ακόμη και τον οικοδεσπότη, δηλαδή τον ΟΗΕ, ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του πλανήτη. Ζήτησε μάλιστα μεταρρύθμιση στη δομή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο κόσμος αποτελείται από πάνω από πέντε χώρες.

Για το προσφυγικό είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και πως μόνο για τους Σύρους ξόδεψε 32 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ανέφερε ότι η Άγκυρα αναμένει πιο αποτελεσματική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.