X

Βίντεο με τους “απαγωγείς” του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Για πολυμελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών που εμπλέκεται στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα, κάνει λόγο η Sabah.

Ant1news

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah της Τουρκίας γράφει σήμερα ότι έχει ταυτοποιήσει μια 15μελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ριάντ που, όπως υποστηρίζει, εμπλέκεται στην εξαφάνιση του έγκυρου σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι εθεάθη για τελευταία φορά πριν από μια εβδομάδα να μπαίνει στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα σχετικά με τον γάμο του που επρόκειτο σύντομα να τελέσει. Η μνηστή του, η οποία τον περίμενε απ΄έξω, είπε ότι ποτέ δεν βγήκε από το κτίριο και τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι, ο οποίος υπήρξε δριμύς επικριτής των αρχών της χώρας του, δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή.

Μια πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια ομάδα από 15 υπηκόους Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένων κάποιων αξιωματούχων, έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη και εισήλθαν στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα που βρισκόταν εκεί ο Κασόγκι. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή έφυγε από τη χώρα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα και το έτος γεννήσεως 15 Σαουδαράβων που υποστηρίζει ότι έφθασαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου. Δώδεκα από αυτούς έφθασαν νωρίς την περασμένη Τρίτη με βάση φωτογραφίες που ελήφθησαν στον έλεγχο διαβατηρίων, τις οποίες και δημοσίευσε η εφημερίδα. Οι 15 έφυγαν από τη χώρα σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές, γράφει η Sabah.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει επιπλέον ότι οι Σαουδάραβες διέμειναν στα ξενοδοχεία Wyndham και Movenpick της Κωνσταντινούπολης, στην ίδια δηλαδή συνοικία που βρίσκεται το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Και τα δύο ξενοδοχεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα δεν αναφέρει με ποιο τρόπο εξασφάλισε τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

Ένας από τους άνδρες αυτούς που κατονομάζεται στο δημοσίευμα είναι Σαουδάραβας ιατροδικαστής, σύμφωνα με πληροφορίες των σαουδαραβικών μέσων ενημέρωσης, και μέλος του ΔΣ της Σαουδαραβικής Ένωσης Ιατροδικαστών.

Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV πρόβαλε βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δείχνει τους άνδρες αυτούς να φθάνουν στο αεροδρόμιο και να κάνουν check-in σε ένα ξενοδοχείο καθώς και βίντεο που δείχνουν ένα μεγάλο φορτηγό να φθάνει στην οικία του γενικού πρόξενου δύο ώρες μετά την είσοδο του Κασόγκι στο προξενείο.

Η Σαουδική Αραβία έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες ότι δολοφόνησε ή απήγαγε τον Κασόγκι, ενώ οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα της Sabah.

 

 «Πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν

Η υπόθεση αυτή τείνει πάντως να εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τον Τούρκο Πρόεδρο, που με τις διαστάσεις που παίρνει παγκοσμίως δεν μπορεί να πάρει την υπόθεση «ελαφρά».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, είναι θέμα τιμής για την Τουρκία πλέον, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, καθώς αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν λαμβάνει καθόλου σοβαρά υπόψη της την Τουρκία με την οποία η κόντρα για την πρωτοκαθεδρία στη Μέση Ανατολή κρατάει… αιώνες. Από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι και σήμερα με αφορμή τη διαφορετική διπλωματική προσέγγιση του θέματος του Κατάρ.

Εκτιμάται λοιπόν ότι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να το τραβήξει στα άκρα, χωρίς να σκεφτεί τις ευαίσθητες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Στις 8 Οκτωβρίου δήλωσε ότι «είναι πολιτικό και ανθρωπιστικό καθήκον της Τουρκίας να εξιχνιάσει την υπόθεση με όλα τα μέσα».

Η Άγκυρα φέρεται οργισμένη που το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε την Τουρκία για να εκτελέσει μία τέτοια επιχείρηση, εκθέτοντας και φέρνοντάς την σε δύσκολη θέση διεθνώς.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η Τουρκία δεν αποκλείεται να ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Ριάντ και να απελάσει το γενικό πρόξενο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Η κίνηση αυτή εξαρτάται βέβαια από το κατά πόσο θα επιδείξει συνεργασία η Σαουδική Αραβία στο θέμα των ερευνών. Δεν αποκλείεται πάντως να εξελιχθεί σε μία ‘τοξική’ κατάσταση το θέμα των σχέσεων των δύο χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ η κοινή γνώμη της Τουρκίας παρακολουθεί με κάθε λεπτομέρεια την κάθε πτυχή του αστυνομικού και διπλωματικού αυτού θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι, η αντιπολίτευση στην Τουρκία αντιμετωπίζει σχεδόν «αδιάφορα» την υπόθεση. Οι δηλώσεις και οι αναφορές των κομμάτων από ελάχιστες έως χλιαρές. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκέστηκε να ζητήσει σε μία γενική αναφορά του την «επανεξέταση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ριάντ». Άλλο ένα δείγμα του πόσο παρωχημένη, αδύναμη και εξαιρετικά διαιρεμένη είναι η αντιπολίτευση στην Τουρκία που δεν την απασχολούν παρά μόνο οι εσωτερικές της αντιμαχίες.