X

Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία με την “Γαλάζια Φάλαινα” (βίντεο)

Το βίντεο από στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία.

Ant1news

Βίντεο από τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο ‘Γαλάζια Φάλαινα’ που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, στην ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι στην άσκηση συμμετείχαν τρεις φρεγάτες και τρεις μαχητικά ελικόπτερα της Τουρκίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, ενώ συμμετείχαν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του Πακιστάν και της Ρουμανίας.

Συμμετείχε επίσης προσωπικό από το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, την Αλγερία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Γενί Σαφάκ: Η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερεί στην ανατολική Μεσόγειο

Η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε άρθρο της καλεί την κυβέρνηση της Άγκυρας να επισπεύσει τον επίσημο καθορισμό της ΑΟΖ της στη Μεσόγειο, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται κι αυτή με τη σειρά της να την ανακοινώσει. «Αν δεν κάνει γρήγορα η Άγκυρα, έπειτα θα δυσκολευτεί να ‘εξηγήσει’ τα δικά της δικαιώματα στη Μεσόγειο», υποστηρίζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η οποία δείχνει να «ανησυχεί» μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, βάσει των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η οριοθέτηση της ΑΟΖ της ενόψει των γεωτρήσεων της Κύπρου.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι χάρτες της Τουρκίας για την ΑΟΖ της είναι έτοιμοι αλλά δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στον ΟΗΕ, κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα, διαφορετικά η Άγκυρα όταν αρχίσουν οι γεωτρήσεις, δύσκολα θα μπορέσει να αποδείξει και να διεκδικήσει τα δικά της όρια της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα καλεί το ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των θαλασσών και με τη συνεργασία της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και των ΗΑΕ προσπαθεί να γίνει μία ισχυρή χώρα και να δημιουργήσει έναν άξονα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.