X

Υπόθεση Κασόγκι: Τα συλλυπητήρια των Σαλμάν και η φρούρηση της μνηστής του δημοσιογράφου

Τι απάντησε ο Σάλαχ Κασόγκι στο τηλεφώνημα του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα.

Ant1news

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησαν στον γιο του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σάλαχ, για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Κατά την ίδια πηγή, ο Σάλαχ Κασόγκι εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις “ειλικρινείς ευχαριστίες του”.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, γνωστός δημοσιογράφος που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, πέθανε κατά τη διάρκεια ενός “καυγά” μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Επί δύο εβδομάδες, διέψευδαν ότι γνώριζαν τι του συνέβη ή ότι ευθύνονταν για την εξαφάνισή του. Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια Κασόγκι εξέφρασε και ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ.

Οι αρχές της Τουρκίας έχουν θέσει τη μνηστή του φονευθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι υπό 24ωρη φύλαξη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή την Κυριακή.

Οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έχουν θέσει την Τζενγκίζ, η οποία είναι Τουρκάλα υπήκοος, υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση, σύμφωνα με το Ανατολή. Οι αρχές δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους έθεσε το ερώτημα τι ήταν αυτό που τις ώθησε να αναθέσουν την προστασία της στην αστυνομία.

Την ίδια ώρα κυκλοφόρησε νέο υλικό από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον Κασόγκι κατά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Σε αυτό εμφανίζεται και η μνηστή του.

Η Τζενγκίζ τον περίμενε ώρες έξω από το προξενείο. Όταν το πήρε απόφαση ότι δεν θα έβγαινε, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, βάσει των οδηγιών του, αποκάλυψε η ίδια κατόπιν.

Τριντό: δεν αποκλείεται ο Καναδάς να ακυρώσει σύμβαση για πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω του σάλου για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί την Πέμπτη, ο Καναδός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του εννοεί “να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα”, εντός και εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι από αυτό δεν εξαιρείται η Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία, που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υπογραφτεί επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, υπενθύμισε παράλληλα ο Τριντό.

Συζήτηση Τραμπ και Μακρόν για τον φόνο Κασόγκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής σχετικά με τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου,γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των εκατό ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν “στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια “εξαπάτησης” της Ουάσινγκτον και για “ψέματα” από πλευράς του Ριάντ.