X

Η Άγκυρα χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ικανοποίηση από την Τουρκία, καθώς θεωρεί ότι εξαλείφθηκαν τα εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ant1news

Την έγκριση της Συμφωνίας Πρεσπών χαιρετίζει η Άγκυρα, σημειώνοντας πως πλέον δεν υπάρχει το εμπόδιο του ζητήματος της ονομασίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι αναφέρει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τη γειτονική χώρα ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία την είχε αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία από όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Επισημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελούσε εμπόδιο επί 27 χρόνια στις διαδικασίες ένταξης της γείτονος σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η πλήρης δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ:

Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα από την ανεξαρτησία της και έπειτα. Η διαφωνία, επονομαζόμενη “ονοματολογικό ζήτημα” συνιστά εμπόδιο, ιδιαίτερα για τη διαδικασία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εδώ και 27 χρόνια.

Καλωσορίζουμε την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παρέχει μια λύση σε αυτό το ζήτημα, στη Βουλή της Ελλάδας μετά το κοινοβούλιο της Μακεδονίας, με την αντίληψη ότι αυτό το εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχει τώρα ξεπεραστεί.

Κουμουτσάκος: Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το "Βόρεια Μακεδονία" και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Για την αρχή μίας δύσκολης για τα ελληνικά συμφέροντα περιόδου κάνει λόγο ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς όπως δήλωσε ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ η οποία δεν θα είναι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας.

Συγκεκριμένα ο κ.Κουμουτσάκος δήλωσε: «Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής στο νόμο που κύρωσε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, οι δήθεν βαθυστόχαστες εκτιμήσεις Τσίπρα και Κοτζιά για τη στάση της Τουρκίας καταρρέουν.

 Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το "Βόρεια Μακεδονία" και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

 Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ. Προφανώς όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας. Ποια θα είναι η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος;

Ένα είναι σίγουρο: Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε».