X

Πενήντα εκ. ευρώ από φορείς ζητάει πίσω το υπουργείο Οικονομικών

Το ΥΠΟΙΚ ζητάει να του επιστραφούν περίπου 50 εκ. ευρώ το 2014 από ΝΠΙΔ.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Πεντακόσια ΝΠΙΔ που έχουν κάνει υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς το 2013 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών 40 με 50 εκ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου. Από τους 500 αυτούς φορείς, οι 250 είναι στο υπουργείο Παιδείας και οι 120 στο υπουργείο Πολιτισμού.

Από την άλλη πλευρά, φορείς οι οποίοι δεν ακολούθησαν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και δεν έκαναν μισθολογικές περικοπές, υποστηρίζοντας οι ίδιοι ότι δεν εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση, θα αναγκαστούν να περικόψουν τους μισθούς και το όφελος που θα προκύψει θα είναι 5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς αυτοί έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣΤΕ για να μην περικόψουν τους μισθούς.

Την ίδια ώρα έχει διαπιστωθεί ελλιπής εφαρμογή των περικοπών στο 75% των μισθών για υπαλλήλους που τέθηκαν σε κινητικότητα ήδη σε 4 φορείς του Δημοσίου και υπάρχει συνεννόηση έως τις 18 Δεκεμβρίου να επιστραφούν τα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουν γίνει ήδη τέσσερα ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε οφειλέτες του δημοσίου και το Δημόσιο έχει πάρει από τους λογαριασμούς τους τα λεφτά που όφειλαν στο δημόσιο.