X

Ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα με την τρόικα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει αυτήν την ώρα νέα συνάντηση με την τρόικα, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χαώδες χάσμα».

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου 

Το θέμα των πλειστηριασμών εξελίσσεται σε θρίλερ, αφού το πρωινό ωριαίο ραντεβού του Κωστή Χατζηδάκη με τους τεχνοκράτες ήταν άκαρπο, με αποτέλεσμα να γίνει και τρίτη συνάντηση.

Μετά το τέλος της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν επαφές με τον Γιάννη Στουρνάρα, για τις αμυντικές βιομηχανίες, παρουσία του υπουργού Άμυνας και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, για την υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Χθες, στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Επικεφαλής της τρόικας στο τραπέζι τέθηκαν οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εστίαση, το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ο φόρος ακινήτων.

Στους πλειστηριασμούς, αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν ότι η τρόικα βάζει διαρκώς προσχώματα, και ότι είναι δύσκολο να βρεθεί λύση έως την Τρίτη. Πάντως, εάν δεν βρεθεί λύση, τότε το υπουργείο θα πρέπει να νομοθετήσει μονομερώς έως τις 20 Δεκεμβρίου. «Τους εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης», σημείωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν η Τρόικα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή. 

Όσον αφορά το θέμα των ΕΑΣ, ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε ότι «στόχος είναι να βρεθεί λύση το επόμενο διήμερο» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Πάντως, στο θέμα των ΕΑΣ, με δεδομένο ότι η τρόικα αναχωρεί τη Τρίτη μαζί με τον υπουργό Οικονομικών για το EUROGROUP, θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής στις 6.00, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ότι η μείωση του προσωπικού πρέπει να γίνει με απολύσεις και όχι με εθελουσία έξοδο.

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει κλείσει και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση. Η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι εντός στόχων, η τρόικα όμως συνεχίζει να κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις. 

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, αν και συζητείται στη Βουλή, τέθηκε στη χθεσινή διαπραγμάτευση, αφού η τρόικα μπορεί να συμφωνεί με την φιλοσοφία του Νομοσχεδίου, από την άλλη αμφισβητεί ότι είναι εφικτό να εισπραχθούν τα 2,65δις.€, αφού χαμηλώνει την εισπραξιμότητα από το 82% που λέει η Κυβέρνηση στο 75 με 76%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δημιουργείται μια «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. Ευρώ.

Και ενώ ο κ. Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν τον Ιανουάριο, οπότε και θα «ανοίξουν» τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, κ.ά., προκειμένου να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9δις€, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο εφέτος.