X

Νέα «κουκιά» στην διαπραγμάτευση βγάζει η Τρόικα

Στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού εστίασαν με το… καλημέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών, εκφράζοντας αμφιβολίες και για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Προβληματισμένο και αλγεινή εντύπωση προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η στάση της τρόικας που με το που πάτησε στην Αθήνα έθεσε ευθύς εξαρχής θέμα δημοσιονομικού κενού για φέτος και αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα που με τόσες θυσίες πέτυχε ο ελληνικός λαός.

Οι δανειστές θέτουν το ζήτημα του κενού, όμως, στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου δεν είχαν θίξει τέτοιο θέμα, υποστηρίζει στελέχους του υπουργείου που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ακριβώς αυτή η τακτική της τρόικας, δηλαδή του να βγάζει "κουκιά" στην διαπραγμάτευση δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και θεωρείται πάγια τακτική τους.

Η πρώτη είναι οι διαρκείς επιπτώσεις που θα έχει στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου η εφαρμογή μιας απόφασης της δικαιοσύνης που ουσιαστικά θα δίνει μόνιμες αυξήσεις στους ένστολους. Πιο απλά, πέρα από το ποσό που θα δοθεί αναδρομικά, η τρόικα υπολογίζει και τη μόνιμη επίπτωση για τον Προϋπολογισμό από την επιστροφή των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών της 1ης Αυγούστου του 2012.

Επίσης η τρόικα εκτιμά ότι οι θετικές επιπτώσεις από την καλύτερη του στόχου επίδοση το 2013, οι οποίες θα μεταφερθούν στο 2014, δεν επαρκούν για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Ωστόσο, η τρόικα ανησυχεί ότι αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για  τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος αυτή η κίνηση θα περιορίσει τη λεγόμενη διατηρησιμότητα ή βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να ανέλθει σε 1.5% του ΑΕΠ το 2014 και σε 3% του ΑΕΠ το 2015 με βάση το μνημόνιο. Η συγκεκριμένη συζήτηση φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια της κυβέρνησης, ήδη από την Κυριακή το απόγευμα, να ρίξει τους τόνους των προσδοκιών για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών με κόψιμο επιδομάτων από ΟΑΕΔ 

Όσοι λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα  ή επίδομα στράτευσης από τον ΟΑΕΔ αλλά και όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι, μισθωτοί , συνταξιούχοι και άνεργοι που συνέβαλαν στην διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος θα πληρώσουν τη συμφωνημένη μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών από το ερχόμενο καλοκαίρι. 

Από το πρωτογενές πλεόνασμα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει 120 εκατ. ευρώ ενώ αν πετύχει το πείραμα και δεν βάλουν απλώς οι εργοδότες στην τσέπη την εξοικονόμηση από τις εισφορές, εκτιμάται ότι μπορεί να  δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας, θα αβγατίσουν τα φορολογικά έσοδα αλλά και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων. 

Το σενάριο μοιάζει συνολικά καλό για την ελληνική οικονομία, μάλλον όμως διαφωνούν με αυτή τη θεώρηση χιλιάδες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που λαμβάνουν σήμερα το οικογενειακό επίδομα. Κυμαίνεται από 8,22 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρω για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά και φτάνει τα  78,68 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά. Χορηγείται σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση , είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο. Κοστίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο  και από τη στιγμή που θα καταργηθεί το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών που χρηματοδοτεί τη χορήγησή του θα καταργηθεί και το επίδομα.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την κατάργησή του στηρίζεται στη χορήγηση μηνιαίων οικογενειακών επιδομάτων έως και 40 ευρώ από το πρώτο παιδί – ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου- σε συνδυασμό με 500 ευρώ το χρόνο  ανά τέκνο, για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά που ισχύει ήδη από πέρυσι. Αντίστοιχη τύχη με τα οικογενειακά επιδόματα θα έχει και το επίδομα στράτευσης το οποίο επίσης χορηγείται από τον ΟΑΕΔ όπως και οι εισφορές υπέρ ΛΑΕΚ για κατάρτιση οι οποίες επίσης χρηματοδοτούνται από ασφαλιστικές εισφορές. 

Με το μαχαίρι σε επιδόματα, το αρχικό κόστος των 700 εκατ. ευρώ που συνεπάγεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% , περιορίζεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Θα μελετήσει τα στοιχεία για το ενεργειακό κόστος η τρόικα

Στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών θα κοινοποιήσει άμεσα στην τρόικα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συμφωνήθηκε στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Απομένει ωστόσο το τελικό ναι από την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή  τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών (ρεύμα και φυσικό αέριο) που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας και πρόσθεσε: "Οι προτάσεις μας είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας. Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωση που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού". 

Σύμφωνα με πληροφορίες η τεκμηρίωση που θα σταλεί προς την τρόικα θα περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν σε γειτονικές χώρες καθώς και νομικά επιχειρήματα ως προς τη συμβατότητα των μέτρων προς το Κοινοτικό δίκαιο. Η πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνει ακόμη ότι η ανάγκη για λήψη μέτρων ακόμη και προσωρινού χαρακτήρα (μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δρομολογηθεί) είναι επείγουσα, συνεπώς οι απαντήσεις της τρόικα θα πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.