X

«Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων» με στόχο τη συμφωνία ως το Eurogroup

Έφθασε η ώρα των πολιτικών αποφάσεων, σημείωναν ανώτεροι αξιωματούχοι μετά την εξαντλητική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ant1news

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση που είχαν την Κυριακή τα στελέχη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία ως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, μετά την «εξαντλητική» συνάντηση, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, «κλειδί» για να κλείσει κάποια συμφωνία, είναι η αποδοχή συνολικά των προτάσεων του ΟΟΣΑ, για τις οποίες πιέζει πολύ η τρόικα.

Ανώτερος αξιωματούχος τόνιζε ότι έχει μεν επιτευχθεί πρόοδος, αλλά με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, «πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Eurogroup. Είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων, με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ να κρίνει αν η διαπραγμάτευση "stands or falls",  (σν δηλαδή θα έχει αποτέλεσμα ή θα καταρρεύσει) όπως είπε επί λέξει, το ίδιο στέλεχος.

Από την πλευρά του, έτερος υπουργός, καταδείκνυε ως επιπρόσθετο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων  το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο για το 2015, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε τέτοιος όρος από την τρόικα, ενώ στα θετικά είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού του 2014, με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να τονίζει ότι έχει συμφωνηθεί να μην υπάρξει μαύρη τρύπα. Την Τρίτη θα έχουμε και την πρώτη εικόνα από τα έσοδα του Φεβρουαρίου και του προϋπολογισμού  του 2013 ώστε να δούμε και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το βασικότερο σημείο που κρίνει την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα πιέζει για πλήρη αποδοχή, και εμφανίζεται διατεθειμένη  να δεχθεί ελάχιστες εξαιρέσεις ήσσονος σημασίας. 

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείο Ανάπτυξης σημείωνε μετά το τέλος της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης, ότι τα ανοιχτά ζητήματα στον τομέα του είναι:

- Αναφορικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων» που θέλει η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

- Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων η τρόικα επανέρχεται με τους επικεφαλής της να ζητούν πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει καθώς έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων.

- Σχετικά με το ιδιωτικό χρέος δεν υπάρχει διαφωνία στην ουσία της ρύθμισης, ωστόσο η διαφορά εστιάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων, καθώς η τρόικα ζητά επιτάχυνση της διαδικασίας. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.

- Ως προς την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, έχει συμφωνηθεί το κείμενο, αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους. 

«Αγκάθια» υπάρχουν και στον τομέα δράσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα να ζητά πρόσθετες απολύσεις, αλλά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι   η κυβέρνηση θα τηρήσει πιστά ότι υπάρχει ήδη στο Μνημόνιο, εννοώντας ότι δεν δεχόμαστε πρόσθετες απολύσεις. 

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που λείπουν για να συμπληρωθεί ο στόχος των 25.000 διαθεσιμοτήτων που ήραν ο στόχος του 2013. Καταδείκνυε δε, το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς είναι το μόνο από τα υπουργεία που ακόμη δεν έχει εισφέρει στο ζήτημα της διασθεσιμότητας.

Εκκρεμεί επίσης η απάντηση της τρόικας για το αν θα δεχθεί ως απολύσεις τις λήξεις των 4.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την χρονική διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι εξαντλούν με δικαστικές αποφάσεις. 

Τα ανοιχτά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στις νέες συναντήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας την Τρίτη το  πρωί με Άδωνη Γεωργιάδη και το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον Κωστή Χατζηδάκη. 

Της μαραθώνιας σύσκεψης με την τρόικα είχε προηγηθεί ένα μινι υπουργικό συμβούλιο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να οριοθετηθεί το τελικό κείμενο των ελληνικών θέσεων. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Βρούτση, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Αθανασίου, προκειμένου να καταρτίσουν τη βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς απέναντι στο προσχέδιο για την αναθεώρηση του μνημονίου που είχε δώσει η τρόικα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε και κατ ιδίας συναντήσεις με τους υπουργού εργασίας και Ανάπτυξης το απόγευμα. 

Η τρόικα μπήκε στο υπουργείο Οικονομικών στις 20:00 και αμέσως ξεκίνησε η συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο. Μετά από μιάμιση ώρα κλήθηκαν στη σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι στις 23:30 έδωσαν τη… σκυτάλη στον υπουργό Ανάπτυξης, που έμεινε ως τις 2 τα ξημερώματα.