X

Μητσοτάκης εναντίον τρόικας για απολύσεις και προσωρινές διαταγές

Στο ρινγκ της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για ακόμη ένα ημίχρονο, ξαναμπαίνει μέσα στην εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Βασική επιδίωξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νέο μπρά-ντε-φερ με την τριμερή που αναμένεται να προγραμματιστεί στις επόμενες ώρες, είναι να διατυπωθεί με σαφήνεια στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ότι θα προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014, οι έξοδοι από το δημόσιο συμβασιούχων με αποφάσεις δικαστηρίων.

Πρόκειται για μια δεξαμενή στην οποία ήδη έχουν προστεθεί περισσότεροι από 1780 υπάλληλοι που κρατούσαν θέση στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και οι υποθέσεις τους εκδικάστηκαν με fast-track διαδικασίες. Στο προσεχές διάστημα αναμένονται τα αποτελέσματα από τις δίκες 3.900 συμβασιούχων. Μαζί με τους 8.279 γιατρούς του ΕΟΠΠΥ, υπαλλήλλους σε διαθεσιμότητα που δεν θα μεταταγούν αλλά και τους 3.600 που “έφυγαν” από το δημόσιο πέρυσι, θα έχουν ήδη καλυφθεί τα 2/3 του στόχου των απολύσεων.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της απόδοσης της  ενδοδημοτικής κινητικότητας, για την άμεση απόδοση της οποίας εγείρονται ενστάσεις, με δεδομένη την δέσμευση για ολοκλήρωση της υπαγωγής στο πρόγραμμα 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του μήνα. Το «κοντέρ» της κινητικότητας αυτή τη στιγμή δείχνει 20.380 υπάλληλους, χωρίς να υπολογίζονται τουλάχιστον 4.000 που εκτιμάται ότι θα είναι η συνεισφορά του Υπουργείου Εσωτερικών. Πάντως συνεργάτες του Γιάννη Μιχελάκη αφού διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για 4.000 απολύσεις, τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Η ενδοδημοτική κινητικότητα είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί. Το σημαντικό είναι ότι η κινητικότητα δεν έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την δόση.»

Επιτελείς της Βασιλίσσης Σοφίας επισήμαιναν ότι οι προσπάθειες των ελεγκτών να επαναφέρουν πλαγίως απαιτήσεις νέων δεσμευτικών στόχων για απολύσεις και διαθεσιμότητες πέραν του 2014,  δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές και έχουν απορριφθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην τελευταία διαπραγμάτευση.  Χαρακτήριζαν πάντως ελεγχόμενη την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την  τρόικα, σημειώνοντας το καλό κλίμα στις συζητήσεις που έχει διαμορφωθεί μετά την επισκόπηση των στοιχείων για τις απολύσεις και την κινητικότητα, αλλά και την θετική καταγραφή στην πορεία των ποιοτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν:

  • Στην ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης
  • Στο νέο σύστημα επιλογής στελεχών στο δημόσιο
  • Στο καινούργιο μοντέλο αξιολόγησης του προσωπικού
  • Στη άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και το πακέτο διοικητικών απλουστεύσεων
  • Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Επιπλέον στην τρόικα δόθηκαν  και αναλυτικά στοιχεία για τα σχέδια στελέχωσης αλλά και το πλάνο προσλήψεων που θα πραγματοποιηθούν στοχευμένα σε τομείς.