X

Σε κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Οι διαβουλεύσεις για το ύψος και την διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συνεχισθούν. Άκαρπη η συνάντηση με τον Βρούτση. Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Άκαρπη ήταν η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, καθώς παραμένει ανοιχτό το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, αποχωρώντας από τη σύσκεψη με την τρόικα, έκανε λόγο για μια ανοιχτή και "ζωντανή" διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι "θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με την τρόικα και τις επόμενες ημέρες".

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 έκλεισε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τώρα το βάρος πέφτει στο κενό του 2015, που η Κυβέρνηση το «βλέπει» περί το 1 δισ.ευρώ και η τρόικα 2 με 3 δισ. ευρώ, όμως παραμένουν τα τρία βασικά αγκάθια που είναι τα μέτρα του ΟΟΣΑ, το Δημόσιο και το μέρισμα προς την κοινωνία του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν τώρα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και συνεπώς δεν «τίθεται ζήτημα πρόσθετων μέτρων». Πάντως, τόσο οι πολιτικές εξελίξεις, όσο και οι κοινωνικές αντιδράσεις επιβάλλουν ισορροπίες και ήπιες καταστάσεις, δίχως ακρότητες. 

Οι διαβουλεύσεις για το ύψος και την διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συνεχισθούν εν αναμονή και των τελικών στοιχείων  για τα έσοδα του Φεβρουαρίου τα οποία θα «περάσουν» στον προϋπολογισμό του 2013. 

«Το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πλεόνασμα είναι ισχυρό και βιώσιμο», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη Μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας. 

Αγκάθι η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος 

Οι δανειστές διάκεινται αρνητικά στη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις αποφάσεις των  Ευρωπαίων εταίρων για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζουν πως το 70% του πλεονάσματος θα πρέπει να διατεθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της χρηματοδότησης της δράσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και την στήριξη ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. 

Η τρόικα θέλει και «μαξιλάρι» από το πλεόνασμα σε περίπτωση που προκύψουν «τρύπες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ιδίως λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους και άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο. 

«Φουλ» τις μηχανές και για το Μεσοπρόθεσμο 2014-2017 

Μετά τη συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό τρέχοντος έτους, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται  στο κενό του 2015 ώστε να καταρτιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι για την επόμενη χρονιά οι πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα τις ανεβάζει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. 

Στα εργασιακά εμμένουν στις ομαδικές απολύσεις και μάλιστα με νόμο. Οι δανειστές δεν θέλουν να ακούνε για το υπουργικό βέτο στις απολύσεις. Ζητούν να μην υπάρχει- νομικά- η δυνατότητα άσκησης «βέτο» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας για ομαδικές απολύσεις. 

Σε εκκρεμότητα και το θέμα των απολύσεων- διαθεσιμοτήτων. Η τρόικα ζητάει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνολικά 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 και 25.000 διαθεσιμότητες. 

Έχουμε ήδη στο καθεστώς 21.000 υπαλλήλους, απαντά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι υπόλοιπες 4.000 που απομένουν αφορούν στους ΟΤΑ. Δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών. Καλά κρατεί και η διελκυστίνδα για όσους επέστρεψαν με ασφαλιστικά μέτρα. Το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητάει να «μετρήσουν» στον αριθμό των απολύσεων, οι περίπου 1.650 συμβασιούχοι που διατηρούνταν σε θέσεις εργασίας με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές, και απομακρύνθηκαν έπειτα από την απόρριψη των προσφυγών τους. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Νέος κύκλος επαφών με την Τρόικα

Σήμερα έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συναντήσεων της τρόικας. Συναντώνται με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις.

Λίγο μετά τις 13:00 ξεκίνησε ενδοκυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας για τα μέτρα του ΟΟΣΑ. Στην σύσκεψη μπήκαν ακόμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στην συνέχεια θα επισκεφθούν τον Κωστή Χατζηδάκη οι υπουργοί Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επίσης για τα μέτρα του ΟΟΣΑ.

Το απόγευμα 17:30 ο κ. Γεωργιάδης θα συναντήσει την Τρόικα, ενώ αργά το απόγευμα η τρόικα θα έχει επαφές και με τον υπουργό Ανάπτυξης. 

Το μεσημέρι η τρόικα θα συναντήσει και τον Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο για τα stress tests των τραπεζών, όπου ο Διοικητής έχει διαμηνύσει ότι θα δώσει τα αποτελέσματα της Black Rock έως το τέλος της εβδομάδος.