X

Ο «τραπεζίτης» Τόμσεν και… το γάλα απειλούν τη διαπραγμάτευση

Εγκλωβισμένη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με τον Πολ Τόμσεν να απειλεί να μπλοκάρει την συμφωνία… λόγω τραπεζών.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Στο «καυτό τρίγωνο», μέτρα του ΟΟΣΑ, διανομή πρωτογενούς πλεονάσματος και κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, βρίσκεται εγκλωβισμένη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με το ΔΝΤ να απειλεί να τινάξει στον αέρα την διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για τα χρήματα που θα χρειαστούν οι τράπεζες για τις ανάγκες τους. 

Ο Πολ Τόμσεν απειλεί να μπλοκάρει την συμφωνία… λόγω τραπεζών 

Τα «υπαρξιακά» προβλήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιχειρεί σαφή υπέρβαση του ρόλου του στην Τρόικα, απειλούν να τινάξουν την διαπραγμάτευση στον αέρα, αφού ο κ. Τόμσεν ψάχνει τρόπο ώστε να αποκτήσει το Ταμείο ενισχυμένο ρόλο στα τραπεζικά θέματα και αυτό θέλει να το ανάγει σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης.

Aκριβώς αυτή η στάση του Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι ενισχύει τις πληροφορίες που λένε ότι ο κ. Τόμσεν είπε ότι «η τρόικα είναι ένας νέος θεσμός και το ΔΝΤ αναζητά να έχει λόγο στα τραπεζικά θέματα των χωρών της Ευρωζώνης». 

«Υπάρχει μία θεσμική διαφορά. Ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, αφού θα κάνει σε έξι μήνες η ΕΚΤ stress tests στις τράπεζες; Δύο φορές ετέθη στο Eurogroup το θέμα και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρος: Αυτά τα κανονίζει πάντα ο κεντρικός τραπεζίτης της κάθε χώρας» υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, το θέμα αναμένεται να θέσει στο Eurogroup το θέμα εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί λύση. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι και ο κατά τα άλλα πράος Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκνευρίστηκε με την στάση του κ. Τόμσεν, που ανέβαζε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 9διε.€ και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος μίλησε σε έντονο ύφος στον κ. Τόμσεν και με αποδείξεις του είπε ότι οι ανάγκες είναι μεταξύ 5,8 και 6,2δις.€ και ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της BlackRock για τις τράπεζες. 

Όχι Τρόικας για το μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος 

Ισχυρές αντιστάσεις φέρνει η τρόικα στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να δοθεί το 70% αλλά λιγότερο.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε το βράδυ της Τρίτης ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει πόσο από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». 

Πάντως, ο χθεσινός μαραθώνιος συσκέψεων, τόσο σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο όσο και με την τρόικα, δεν μετέβαλε ουσιαστικά το σκηνικό που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας.

Την συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, επισκίασαν οι υπαρκτές και σημαντικές ακόμα διαφορές ενώ ανέκυψε και η έλλειψη συμφωνίας αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα, θέμα στο οποίο εξαρχής η τρόικα είχε προβάλλει ενστάσεις.

Σε μία τοποθέτηση η οποία εμφανώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «επιδιώκουμε κατ’ ελάχιστο μια δήλωση προόδου έως την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία όμως δεν είναι δεδομένη». 

Δυσεπίλυτο πρόβλημα τα μέτρα του ΟΟΣΑ στην διαπραγμάτευση 

Με τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ να παραμένουν βασικό αγκάθι κυβέρνησης–τρόικας ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Οι δανειστές εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στις αρχικές τους θέσεις ενώ και από την ελληνική πλευρά υπάρχουν υποχωρήσεις» τόνιζαν στελέχη των υπουργείων και συμπλήρωναν ότι πλέον θα υλοποιηθεί το 87% των παρεμβάσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ από το 80% που προβλεπόταν αρχικά. 

Στην συνάντηση τρόικα και κυβέρνηση φάνηκε να κάνουν βήματα πίσω στις αρχικές θέσεις τόσο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και για τα βιβλία ενώ πιο υποχωρητική εμφανίζεται η τρόικα και για την απελευθέρωση στο παστεριωμένο γάλα.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα 

Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι εκτός της απελευθέρωσης της τιμής με ανώτατη τιμή αυτή που ορίζει το υπουργείο Υγείας στο δελτίο τιμών φαρμάκων και την πώληση τους μόνο εντός φαρμακείων να υπάρξει δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου τρεις μήνες και εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ως προς την μείωση των τιμών τότε θα επανέλθει το υπουργείο και να επανεξετάσει το θέμα ακόμα και της πώλησης τους εκτός φαρμακείων.

Αναφορικά με την πλήρη απελευθέρωση στον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων η κυβέρνηση υποχώρησε προτείνοντας αλλαγές όσον αφορά το ποσοστό συνιδιοκτησία σε φαρμακείο που σήμερα είναι στο 50% ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων από ένα φαρμακείο ενός ιδιοκτήτη φαρμακοποιού. 

Γάλα 

Η ελληνική πλευρά δεν υποχωρεί και όπως τόνισε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγησαν στην τρόικα τις δυσκολίες που έχει η πλήρης απελευθέρωση. 

«Η πρόταση μας συνεχίζει να είναι η ίδια και αφορά στην μερική απελευθέρωση με εισαγωγή του χαρακτηρισμού «γάλα ημέρας», απαλοιφή του όρου «φρέσκο» και διεύρυνση των ημερών διάθεσης του με ευθύνη της βιομηχανίας». 

Βιβλία

Πάντως, συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα των βιβλίων. Η ελληνική πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω προτείνοντας η ενιαία τιμή να ισχύει μονό για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοση και παράλληλα πλήρη απελευθέρωση για όλα τα αλλά συμπεριλαμβανόμενων ξενόγλωσσων και σχολικών βοηθημάτων.

Σε μία τοποθέτηση η οποία εμφανώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι «επιδιώκουμε κατ’ ελάχιστο μια δήλωση προόδου έως την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία όμως δεν είναι δεδομένη». 

Το βέβαιο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει για μία ακόμη φορά να στενεύουν ασφυκτικά, αφού έχουν αρχίσει να γράφονται τα κείμενα της επικαιροποίησης του Μνημονίου, παραμένει όμως εξαιρετικά ασαφές αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ή αναβάλλονται εκ νέου οι αποφάσεις. 

Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ νέα συνάντηση με την Τρόικα εκτιμάτε ότι θα υπάρξει προς το τέλος της εβδομάδας, με τον υπουργό Ανάπτυξης.