X

Ναρκοθετεί την διαπραγμάτευση το ΔΝΤ με «στόχο» τις τράπεζες

Τρόικα και κυβέρνηση διαφωνούν τόσο για το ποσό όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου 

Χάσμα, μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, που μοιάζει αγεφύρωτο έως αυτήν την στιγμή, είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που όμως θα κρίνει εν πολλοίς την θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώθηκε διαφωνία μεταξύ οικονομικού επιτελείου και Τρόικας τόσο για το ποσό, όσο και για το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι στο ακανθώδες ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών «οι διαφορές παραμένουν» και προσέθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση η οποία προβλέπει τέσσερα πράγματα: 

-  Πρώτον, να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος,

-   δεύτερον, να διαπιστωθούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών 

-  τρίτον, εφόσον η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ συνεχίζει να διαφωνεί με τα παραπάνω αποτελέσματα, όποια τράπεζα το επιθυμεί θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Επίσης, εάν οι τράπεζες δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τις ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να καλύψουν τις ανάγκες τους και 

-  τέταρτον, να μην κλείσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησής τους έως ότου ολοκληρωθούν και τα stress tests της ΕΚΤ, ώστε ένα προκύψουν επιπλέον ανάγκες να καλυφθούν. 

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αντιδρά κυρίως το ΔΝΤ και διευκρίνισε ότι θέτει θέμα και του χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Δηλαδή ουσιαστικά το Ταμείο ζητά να γίνει πολύ πιο γρήγορα από ότι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα «μέσα σε λίγους μήνες», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «ζητά ίση μεταχείριση». Δηλαδή, ο χρόνος που θα δοθεί από την ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να διατεθεί και για την Ελλάδα. Πρόσθεσε, δε, ότι «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους».

Από το πρωί σειρά επαφών για όλα τα θέματα 

Πάντως, δυστυχώς το θέμα των τραπεζών δεν είναι το μόνο «αγκάθι», αφού παραμένουν ανοιχτά μία σειρά ζητημάτων και γι΄ αυτό σήμερα θα υπάρξει σειρά επαφών των επικεφαλής της τρόικας με ελληνικές αρχές. Στην ατζέντα των επαφών από το πρωί είναι ραντεβού μεταξύ τρόικας και των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας, ενώ θα υπάρξουν επαφές και για θέματα Ενέργειας, Ναυτιλίας, αποκρατικοποιήσεων και βέβαια για τις τράπεζες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΤτΕ.

Στο θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό», ενώ το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Αξίζει αν σημειωθεί, ότι στην οδό Νίκης, συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θα ήταν «πολύ φιλόδοξο να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της Δευτέρας» προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και την επόμενη ημέρα, αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου ξεκαθαρίζουν ότι για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο, που ανέρχονται σε 9,8δις€,απαιτείται η εκταμίευση των δόσεων αι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β που να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φθάσει στο Μάιο χωρίς τη δόση.