X

Δεν κάνει πίσω η τρόικα για εισφορές και ομαδικές απολύσεις

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι νέες επαφές του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, ενώ νέα συνάντηση με την τριμερή θα έχει στις 21:00 ο Γ. Στουρνάρας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την τρόικα να επιμένει όλη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να προέλθει από τους εργοδότες, αλλά και να καταργηθεί το υπουργικό βέτο δια νόμου, έληξαν και σήμερα άκαρπες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των επικεφαλής της τρόικας.

Παρότι έγινε μία «ουσιαστική συζήτηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, για τα δύο καυτά θέματα των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι νέες συζητήσεις δεν απέδωσαν καρπούς. 

Σε σχέση με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη μείωση κατά 2,9% από τον εργοδότη και το 1% από τον εργαζόμενο και να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο, ενώ η τρόικα επιμένει και το 3,9% να είναι από τους εργοδότες.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, το στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι η συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων για την δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) αποτελεί στοιχείο ωριμότητας, προσθέτοντας ότι «εμείς συνεισφέραμε με την μεταβίβαση της υπογραφής στο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας». «Για εμάς αυτό είναι επαρκές», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η τρόικα εμμένει στην κατάργηση του υπουργικού βέτο.

Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, πάντως, δήλωσε αισιόδοξο ότι οι απόψεις της ελληνικής πλευράς θα ακουστούν και εκτίμησε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά και στα δύο».

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους τον δανειστών θα έχει στις 21:00 και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με φόντο τα υπόλοιπα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.