X

Αντιδρά η τρόικα στο ύψος των προστίμων & τον φόρο υπεραξίας

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την μείωση των προστίμων της εφορίας καθώς και εξαιρέσεις από τον φόρο υπεραξίας ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες ημέρες η τρόικα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή στα πρόστιμα και τον φόρο υπεραξίας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η πρόταση που έχει παρουσιάσει στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο για τα πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων προβλέπει:

- Μείωση στα 250 από 1.000 € για τα πρόστιμα στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία. - Μείωση στα 500 € από 2.500 € για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Πάντως, η τρόικα θεωρεί ότι τα νέα προτεινόμενα πρόστιμα είναι πολύ μικρά και αντιπροτείνει το πρόστιμο των 1.000 € να μειωθεί στα 400 € και των 2.500  € στα 800 €, αντίστοιχα.

Οι τροικανοί αντιδρούν και με τις αλλαγές που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην εξαίρεση από τον φόρο για τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Αντιδρούν επίσης και στον υπολογισμό της τιμής κτήσης για τα παλαιά ακίνητα με την εφαρμογή ενός συστήματος που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου.