X

«Πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση»

"Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους φτωχότερους έλληνες" όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ant1news

Οι μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του από το υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και του Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις μαραθώνιες διαπαργματεύσεις με την τρόικα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η αυτή η κυβέρνηση έκανε με σοβαρότητα αυτό που έπρεπε. «Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και το καταφέραμε», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει μέρος του πλεονάσματος στην κοινωνία.

«Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους φτωχότερους έλληνες, σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και στους ένστολους»,  υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει και έκτακτη ενίσχυση στους αστέγους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για εργοδότες και για τους μισθωτούς, ενώ όπως είπε μέσα στο 2014 θα δοθεί άλλο ένα δις σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για την αποπληρωμή του χρέους. 

«Την Ελλάδα την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. 

Στουρνάρας: Τελείωσε μια μαραθώνια διαπραγμάτευση

Από την πλευρά του Γιάννης Στουρνάρας ξεκινώντας είπε ότι τελείωσε μια μαραθώνια διαπραγμάτευση και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του στάθηκε σε αυτούς τους δύσκολους μήνες 

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κυβέρνηση πέτυχε βελτιώσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ευχαρίστησε του συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών, τους υπουργούς που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, καθώς και όλους του συμβούλους.

Βενιζέλος: Τώρα η προσοχή στρέφεται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας:  «Έχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς στην καρδιά της. Το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας».

Τσίπρας: Ο Σαμαράς ταυτίστηκε με το μνημόνιο

«Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την Τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό.   Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο.Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει  το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κι έκανε λόγο για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. 

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ανακοίνωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι υπάρχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των ALPHA bank και Τράπεζας Πειραιώς ότι «οι δύο αυτές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με παραίτηση των υφισταμένων μετόχων (άρα και του ΤΧΣ) χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση είτε του υπουργού Οικονομικών, είτε του ΤΧΣ», ενώ προσθέτει ότι παρόμοια σενάρια φημολογούνται και για την Eurobank και εκτιμά ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας επιλογής συνεπάγεται την απώλεια σημαντικών ποσοστών για το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.

ΚΚΕ: Τη σφραγίδα του κεφαλαίου έχει η συμφωνία

«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικα έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και μέτρων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και το ασφαλιστικό, αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ στην ανακοίνωση της συμφωνίας.

 Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχολίασε και ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη  για μείζονα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.