X

Όχι νέες απολύσεις στο Δημόσιο – Στο ΥΠ.ΕΣ το «μπαλάκι» της διαδημοτικής κινητικότητας

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδημοτική κινητικότητα θα συζητηθεί με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Παραμένει το αγκάθι της διαδημοτικής κινητικότητας μεταξύ κυβέρνηση και τρόικας, με το Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, να πετάει «το μπαλάκι» στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδημοτική κινητικότητα θα συζητηθεί με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι των απολύσεων στο Δημόσιο φαίνεται, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, να επιλύεται, αφού όπως είπε, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δεσμευθεί για τον στόχο των απολύσεων το 2014 και από την πλευρά της η τρόικα «δεσμεύτηκε ότι δεν θα ζητήσει άλλες απολύσεις για το 2015».

Υπενθυμίζεται, ότι  η τρόικα είχε ζητήσει για τη διετία 2015 – 2016 6.000 έως 8.000 απολύσεις.

Την ίδια ώρα, για σημαντική πρόοδο η οποία αναγνωρίστηκε έκανε λόγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά το τέλος της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για απολύσεις ότι ο στόχος του 2014 θα τηρηθεί, ενώ τόνισε ότι όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έτσι και αυτοί τις δικές τους. «Δεν θα ζητήσουν άλλες απολύσεις για το 2015», υπογράμμισε. 

Όπως έγινε γνωστό, οι επικεφαλής της τρόικας περιμένουν την μελέτη που δείχνει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις (π.χ. μεταξύ ομοειδών υπαλλήλων και ότι απόφοιτοι δημοτικού πληρώνονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου). 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σταθερή η διάσταση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, με την Κομισιόν να δείχνει υποστηρικτική διάθεση, η οποία φαίνεται να αναγνώρισε την ποιοτική δουλειά που γίνεται.

Όπως ανέφερε πηγή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πλειοψηφία των Γενικών Διευθυντών κάνει την δουλειά της και υποθέτουν ότι μετά την απόφαση θα κάνουν την δουλειά τους και οι άλλοι. 

Το Νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο δεν είναι σαφές ακόμα αν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαδημοτική κινητικότητα θα συζητηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών.