X

Μαραθώνιος συναντήσεων με την τρόικα

Αλλεπάλληλες είναι οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς για τα ανοιχτά ζητήματα, όπως των "κόκκινων δανείων". Θα επιμείνει η κυβέρνηση στις φοροελαφρύνσεις.

Ant1news

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα, μεταξύ των οποίων και τα «κόκκινα δάνεια».

Σε συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μίας επιχείρησης, εξωδικαστικά, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, έχοντας θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τις 15 Αυγούστου να παρουσιάσει την τελική πρότασή της στην Τρόικα. 

Για πρώτη φορά τίθεται θέμα να συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις που θα γίνονται και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, εκτός από αυτά των τραπεζών και να αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπορεί η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα να έρχεται σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία, αλλά και τρίτους και να διευθετεί, με τον καλύτερο για εκείνη τρόπο, το χρέος της. 

Από την άλλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ, τα νέα οργανογράμματα των δήμων και η εθελούσια ενδοδημοτική κινητικότητα ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και το κλιμάκιο της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά την εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι υπολειπόμενοι 2.000 εργαζόμενοι από δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σε κουβέντα με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μόνο το θέμα των φορολοελαφρύνσεων, αλλά συνολικό σχέδιο που θα καταθέσει». Από την πλευρά, κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις επέμεινε ότι η ορθολογική άρση φορολογικών αδικιών και ατελέσφορων μέτρων είναι πολιτικό πρόταγμα, ωστόσο θα γίνει με ορίζοντα το Φθινόπωρο, καθώς θα ενταχθεί σε μια συνολική διευθέτηση που θα αφορά το όλο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε και ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα των αναλογικών διοδίων.

Όπως ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών, η «τρόικα ήθελε να καταλάβει τι σημαίνουν τα αναλογικά διόδια στην Εγνατία», σημειώνοντας ότι «οι παραχωρησιούχοι είναι υποχρεωμένοι, βάσει των συμβάσεων, να έχουν έως το τέλος του 2015 αναλογικά διόδια παντού». 

Εν τω μεταξύ, για το φθινόπωρο μετατίθεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, τη στιγμή που επανεξετάζεται το πλαίσιο των αιγιαλών. Χθες το βράδυ ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ,παρουσία του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι «πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».