X

Θετικά μηνύματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι

Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, είχαμε μια  εποικοδομητική συζήτηση, οι συνομιλητές μας καταλαβαίνουν… Ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 Νίκος Ρογκάκος μεταδίδει όλες τις εξελίξεις.

Ant1news

Του απεσταλμένου μας Νίκου Ρογκάκου

Σε τρεις φράσεις συμπυκνώνεται η πρώτη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και ενώ ξεκίνησε με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει μετ΄ επιτάσεως τα θέματα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη δραστική αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ολοκληρώθηκε με σφραγισμένα στόματα σε αυτό το μέτωπο χωρίς να σημαίνει ότι δεν ετέθησαν.

Η ελληνική πλευρά όμως φαίνεται να μην θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της.

Η είδηση της ημέρας ήταν ότι για πρώτη φορά ένας εκ των επικεφαλής της τρόικας προέβη σε δημόσια δήλωση, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, διάδοχος του Ματίας Μόρς, στους επικεφαλής της τρόικας εκπροσωπώντας την Κομισιόν, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον φιλέλληνα Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έσπασε τη σιωπή των τροϊκανών μετά από τέσσερα χρόνια.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο με τους υπόλοιπους υπουργούς…» δήλωσε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν επίσης ο κ. Κοστέλο ο οποίος συντάχθηκε ευθέως με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την κοινωνική διάσταση των αποφάσεων που θα ληφθούν . 

Λίγα λεπτά αργότερα, από το κτίριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι άρχισαν να εξέρχονται τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο μοναδικός που έκανε δηλώσεις. 

«Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη συνάντηση εξετάστηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

 Νωρίτερα ο ίδιος είχε τονίσει ότι «είμαστε μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα». 

Σε ερώτηση για το αν οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιλαμβάνονται τις θυσίες του ελληνικού λαού, η απάντηση του κ. Χαρδούβελη ήταν μετρημένη αλλά ενδεικτική της κατάστασης . « Οι συνομιλητές μας καταλαβαίνουν…» είπε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο τα οποία η τρόικα απεδέχθη , έθεσε όμως ένα ζήτημα που μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για τις διαπραγματεύσεις : τον άγνωστο χ των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων , ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το τι και πότε θα πράξει. 

Τα καυτά ζητήματα 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο αυτά ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική αποστολή να παρουσιάζει ως βασικό επιχείρημα τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, που δείχνουν ότι κινείται εντός στόχων. Μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο από το στόχο. 

Επιπρόσθετα στις πολύωρες διαβουλεύσεις αναλύθηκε το γενικότερο πλαίσιο με τις κοστολογημένες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση . 

Οι ενστάσεις της τρόικας

Στις δε ενστάσεις της τρόικας για τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στην είσπραξη του φόρου ακινήτων η ελληνική πλευρά αντέτεινε πως τα φορολογικά έσοδα καλύπτουν απόλυτα τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πάντως πηγές σημείωναν πως “δεν πρέπει να βιαζόμαστε” καθώς θα πρέπει πρώτα να πειστούν ότι στο τέλος του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο ώστε να μπούμε στις τελικές διαπραγματεύσεις για μειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς την λήψη ισοδύναμων μέτρων όπως απαιτούσε στην αρχή η τρόικα.

Πιο αναλυτικά τα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δείχνει να... επείγεται είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% , με στόχο οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν άμεσα από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η νέα περίοδος διάθεσης και η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ώστε να ανακοπεί η αυξητική τους τάση.

Για το πετρέλαιο το βασικό επιχείρημα είναι ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο θέρμανσης με το κίνησης προκάλεσε υστέρηση των εσόδων από ΦΠΑ, άνω των 500 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς της τελευταίας διετίας . 

Για τις δόσεις σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση τους στις 72 δόσεις, ακόμη όμως και στις 100 σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής από τους φορολογούμενους. Εκτιμάται ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε μικρότερο αριθμό πιθανότατα στις 48. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς το παρόν έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης , Σταύρος Παπασταύρου και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερακάκης. 

Οι σημερινές συναντήσεις 

Σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδος η τρόικα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου με κύριο θέμα την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, στις 16:30 με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στις 19:00 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη όπου θα συζητηθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διοίκησης.