X

Οι φορο- ανάσες πρώτος στόχος της Κυβέρνησης

Για ακόμη μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, με πολλά «αγκάθια», ετοιμάζεται η Κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη ακόμη και μονομερώς να προχωρήσει σε φορο-ελαφρύνσεις.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σε μαραθώνιο ενδοκυβερνητικών συναντήσεων προετοιμασίας αποδύεται το οικονομικό επιτελείο και όλοι οι υπουργοί που διαχειρίζονται θέματα που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, που συνεχίζεται από αύριο, ξανά επί ελληνικού εδάφους.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου στις 10:00 είχε συνάντηση με τον πρωθπουργό, δήλωσε ότι "ξεκινήσαμε καλά.Ο υπουργός Οικονομικών από τις 11:00 έχει ξεκινήσει μια μακρά σειρά συναντήσεων με τους Νίκο Δένδια, Χαράλαμπο Αθανασίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Βορίδη, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε συνάντηση του, διάρκειας μιάμισης ώρας με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος κρατά ένα εξαιρετικά «καυτό» φάκελο που αφορά άνοιγμα μίνι-Ασφαλιστικού, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου και καθεστώτος κήρυξης απεργιών.

Πρόκειται για θέματα που αναμένεται να θιγούν σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα διακοπεί μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, την επόμενη Δευτέρα και θα συνεχιστεί, πιθανότατα μετά τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και θα εξεταστούν όλα τα «αγκάθια» πέραν των δημοσιονομικών, για τα οποία η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός αυτής της εβδομάδας.

Η τρόικα επιμένει για δημοσιονομικό κενό 2 δις ευρώ για το 2015, επιχείρημα που αποκρούει η Κυβέρνηση, η οποία έχει έτοιμο πακέτο φοροελαφρύνσεων, που θα αφήνει όλο και περισσότερα χρήματα στα πορτοφόλια των πολιτών, αλλά κι επιπλέον διαθέσιμα κεφάλαια σε ελεύθερους επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, το οποίο θα παρουσιαστεί στους δανειστές, η συναίνεση των οποίων όμως δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου, που εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει άμεσα σε μείωση βαρών, ακόμη και με μονομερείς ενέργειες.

«Το πακέτο με τις ανάσες» προβλέπει βουτιά του φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες κι επιχειρήσεις από 26% σήμερα σε 20% του χρόνου και 15% το 2016.

Για τα ακίνητα, το πακέτο προβλέπει μείωση στο 50% του φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το 2015 και ελάφρυνση συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, ίσως και μέσω μείωσης των αντικειμενικών αξιών από την Πρωτοχρονιά, ενώ παράλληλος στόχος είναι να πέσει από το 10% στο 3% ο φόρος για γονικές παροχές, κληρονομήσεις ή δωρεές ακινήτων.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει μείωση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, που αν όχι άμεσα, θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, αυξάνοντας έτσι το ήδη επιπλέον εισόδημα που θα μένει στην τσέπη όλων των φορολογουμένων από την μείωση κατά 30% στην εισφορά αλληλεγγύης και επίσης κατά 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται ακόμη η διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% καθώς και η μείωση κατά 30%, αναδρομικά για φέτος ώστε να φανούν στην επόμενη φορολογική δήλωση, των τεκμηρίων για τα ΙΧ. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων για το 2015, εφόσον είναι έτοιμο το Περιουσιολόγιο. Εναλλακτικά, ετοιμάζεται να προωθήσει μείωση τους κατά 50%.

Στο πακέτο σταδιακής ανακούφισης περιλαμβάνεται και η νέα ρύθμιση οφειλών, με εξόφληση τους μέχρι και σε 100 δόσεις, με ταυτόχρονη διαγραφή από 30% ως 100% των προσαυξήσεων και μείωση του επιτοκίου γύρω στο 4%, από πάνω από 8% που είναι σήμερα.

Η Κυβέρνηση έχει έτοιμες και αλλαγές στον φόρο πολυτελείας για τα ΙΧ, ώστε να επιβάλλεται για αυτοκίνητα όχι από 1.929 αλλά από 2.500 κυβικά και πάνω, με παράλληλη μείωση ως και κατά 40% των συντελεστών του φόρου.