X

Καθορίστηκε η διαπραγματευτική τακτική για την τρόικα και την ημέρα μετά από το Μνημόνιο

Αισιοδοξία για αίσια λύση σε όλα. Διάψευση δημοσιευμάτων για δηλώσεις Ντάισελμπουμ που προκάλεσαν σύγχυση.

Ant1news

Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup o Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης που είχε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά κλείδωσαν οι τελικές θέσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με όλα τα καυτά ζητήματα ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα ανοίξει επισήμως η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και την εθνική οικονομία μετά από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώθηκε ότι δεν ανοίγει τώρα θέμα για αλλαγές στο ασφαλιστικό ούτε στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και επικυρώθηκε η διακομματική συμφωνία για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με καθολική εφαρμογή το 2016.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για συμφωνία σε ότι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης από την τρόικα και για τις αποφάσεις που θα αφορούν την ημέρα μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους. 

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την στάση που κρατά, με την οποία όπως είπε τορπιλίζει τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα και θέλοντας να δώσει τέλος στα όποια σενάρια και προσδοκίες για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τόνισε ότι τα κόμματα έχουν δείξει ότι δεν επιθυμούν την συναίνεση.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Χαρδούβελης: η ημέρα μετά το Μνημόνιο πέπει να μας βρει όλους νικητές

Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης και την επομένη «πρέπει να είναι όλοι νικητές».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρονται σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι ότι τα λεγόμενα του έχουν παραποιηθεί και ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφερόταν σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη ημέρα από το τέλος του Μνημονίου.

Διάψευση των δημοσιευμάτων ήλθε και από την πλευρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω της εκπροσώπου τύπου του, η οποία χαρακτήρισε αναληθείς τις αναφορές μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται στο αυριανό Eurogroup να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι «αύριο στο Eurogroup  θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος».