X

Θετικοί σε βοήθεια για έξοδο από το Μνημόνιο οι ευρωπαίοι, αν κλείσει η αξιολόγηση από την τρόικα

Στο Eurogroup κρίνεται η "ημέρα μετά από το Μνημόνιο". Ισχυρό ελληνικό ατού τα 11,4 δις του ΤΧΣ, που μπορεί να αξιοποιηθούν ως προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ant1news

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και μάλιστα με την στήριξη των ευρωπαίων, όπως προκύπτει και από τις σημερινές δηλώσεις Υπουργών Οικονομικών χωρών της Ευρωζώνης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε το απόγευμα η Κυβέρνηση θέτει επισήμως τον σχεδιασμό της για την έξοδο από το Μνημόνιο και για την επόμενη ημέρα, με όρο και ασπίδα μια προληπτική γραμμή πίστωσης, που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας στις τυχόν άγριες διαθέσεις των διεθνών αγορών, χάρη στην οποία οι ευρωπαίοι θα περιοριστούν σε ένα είδος χαλαρής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και το ΔΝΤ θα παίζει ουσιαστικά ρόλο «συμβούλου».

Ισχυρό ατού για την Ελλάδα στην συζήτηση αυτή αναμένεται να αποτελέσουν τα 11,4 δις ευρώ που έχουν περισσέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα κεφάλαια για την διάσωση των τραπεζών, και μπορούν να αποτελέσουν το κεφάλαιο που θα είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι «όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει με ικανοποιητικό τρόπο την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση από την πλευρά της ευρωζώνης να βοηθήσει. Αυτό θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο» και ειδικότερα όπως είπε στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε επίσης θετικός σε στήριξη της Ελλάδας, αλλά όπως τόνισε «όχι όπως παλιά, όχι με τον ίδιο μηχανισμό», ενώ προφανώς αναφερόμενος στην ευχέρεια αξιοποίησης του αποθέματος του ΤΧΣ ως βάση για την πιστωτική γραμμή, ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και «αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους».

Καθαρή λύση για την Ελλάδα ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ενώ σε ότι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «ημέρα μετά από το Μνημόνιο» για την χώρα μας, ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε στο Reuters ότι εμείς «θα θέλαμε το ΔΝΤ να εμπλακεί, υπό την έννοια του να προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν σε κάποιο βαθμό. Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι».