X

Να μην ισχύσει η ψηφισμένη ρύθμιση για τις 100 δόσεις ζητά τώρα η τρόικα

Βέτο και στην ρύθμιση για τα δάνεια ασκούν οι δανειστές. Η ρύθμιση έχει περάσει από την Βουλή και θα εφαρμοστεί, διαμηνύει η Κυβέρνηση.

Ant1news


«Παράλογες» απαιτήσεις και δη εκ των υστέρων, καθώς αναφέρονται σε μία ήδη ψηφισμένη από την Βουλή διάταξη, η ερμηνευτική εγκύκλιος της οποίας αναμένεται να εκδοθεί ίσως και την Δευτέρα, ώστε από τις επόμενες ημέρες να τεθεί σε εφαρμογή από Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, φέρεται να έχει προβάλει η τρόικα.

Αφορούν την ρύθμιση εξόφλησης οφειλών ως και σε 100 δόσεις, με παράλληλη διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων και μείωση του επιτοκίου, η οποία έχει περάσει από την Βουλή όχι μόνο με τα «ναι» των βουλευτών της συγκυβέρνησης αλλά και με την …συναίνεση  του «παρόν» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, κυρίως μικροοφειλέτες, δίνοντας παράλληλα βαθιά ανάσα στα ταμεία του Κράτους και των Φορέων Ασφάλισης.

Ωστόσο, μέσω αλληλογραφίας,  οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας φέρονται να έχουν ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών, μάλιστα λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο προχθεσινό Eurogroup, όπως αναφέρουν τόσο η «Καθημερινή» όσο και η οικονομική εφημερίδα «Αγορά», να πάρει πίσω η Κυβέρνηση την διάταξη, προβάλλοντας βέτο για την εφαρμογή της.

Ως αιτία της απαίτησης τους επικαλούνται ότι η ρύθμιση αυξάνει κατά περίπου 1 δις ευρώ το δημοσιονομικό κενό, το οποίο χωρίς αυτήν, ήδη η τρόικα εκτιμά γύρω στα 2 δις, μέγεθος που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται ως εξαιρετικά υψηλό.

Για τον ίδιο λόγο ζητούν να μην προχωρήσει ούτε η ρύθμιση για την διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που έχει κατατεθεί στην Βουλή κι αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς συζήτηση, καθώς η «μαύρη τρύπα» που οι δανειστές βλέπουν θα μεγαλώσει, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο έγγραφο επισημαίνεται από την τρόικα ότι «αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών».

Η επιστολή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου και της Κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθετα την πιθανότητα απόσυρσης της ρύθμισης, για κοινωνικούς και πολιτικο-επικοινωνιακούς λόγους.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΙ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοστεί», ενώ δεν απέκλεισε να πρόκειται για παιχνίδι τακτικής από τους δανειστές και μέρος των γνωστών πιέσεων που ασκούνται κάθε φορά λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ραδιοφωνική του συνέτευξη στον «Βήμα FM», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι είναι «αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ο ψηφισμένος νόμος», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω στις αποφάσεις της» και ότι «απλώς η τρόικα  μας πιέζει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει».

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.