X

Τρέχουν για τον προϋπολογισμό, περιμένοντας την τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό.

Ant1news

Εβδομάδα προϋπολογισμού είναι αυτή που διανύουμε και η κυβέρνηση τρέχει, καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος της θα πρέπει να έχει καταθέσει στη βουλή το τελικό κείμενο για το 2015, την ώρα πάντως που η ημερομηνία της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα παραμένει ακόμα άγνωστη.  

Ένα από τα βασικά ερωτηματικά, πάντως, είναι το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της νέας χρονιάς, αφού η τρόικα μέχρι πρόσφατα ανέβαζε το δημοσιονομικό κενό μέχρι και τα 3,6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι υπήρξε ανάκαμψη των εσόδων τον πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ σημαντική βοήθεια είναι και τα έσοδα στον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με στελέχη της να εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει κι άλλος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και έτσι να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας.

Η ελληνική πλευρά, την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι η επιστροφή της τρόικας θα πρέπει να γίνει εντός της εβδομάδας ώστε να μην χαθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Εν αναμονή των οριστικών απαντήσεων της τρόικας, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου.

Η επίτευξη του στόχου 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και η υπέρβαση φέτος στο 1,8% του ΑΕΠ, θα προβλέπεται στο νέο προϋπολογισμό σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί με παρεμβάσεις σε  ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που οδηγούν σε εξοικονομήσεις που κινούνται από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δις ευρώ.