X

Με καθυστέρηση η τηλεδιάσκεψη - σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ

Λίγο πριν τις 23:00 ξεκίνησε τελικά η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης-τρόικας. Ανυποχώρητο στις θέσεις του είναι το ΔΝΤ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τριώρη καθυστέρηση λόγω ασυνεννοησίας της τρόικας μεταξύ της ξεκίνησε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης και δανειστών, όπου εν πολλοίς θα κριθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να στυλώνει τα πόδια μη αποδεχόμενο πολλές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχοι του έλεγαν χαρακτηριστικά ότι "είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι άλλο δύο εταίροι, ΕΕ και ΕΚΤ, φαίνεται να είναι πιο διαλλακτικοί στα μέτρα που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα συσκέπτονταν μεταξύ τους οι επικεφαλής των κλιμακίων, καθώς ΔΝΤ και ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας έχουν διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένες παραμέτρους της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τροϊκανοί αφού μελέτησαν τις ελληνικές προτάσεις ψάχνουν να δουν εάν υπάρχει πλαίσιο για την επιστροφή τους. 

Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος πιέζει και τις δύο πλευρές, αφού ούτε οι ευρωπαίοι θα ήθελαν να μην υπάρξει συμφωνία και να παραταθεί το πρόγραμμα. Και όπως λένε στις Βρυξέλλες θα ήταν καταστροφή να μην υπάρξει συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει πει «ναι» στα 16 από τα 19 σημεία και ανοιχτά θέματα που υπάρχουν, αλλά επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές και όπως φαίνεται είναι ανυποχώρητη.

Έτσι λοιπόν η Κυβέρνηση λέει ΟΧΙ: 

-         Στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

-         Στην ένταξη βασικών καταναλωτικών προϊόντων στην υψηλότερη κατηγορία ΦΠΑ (στο 23% από 13% σήμερα) 

-         Στις ομαδικές απολύσεις 

-         Σε μείωση συντάξεων 

Πάντως η ουσία είναι ότι έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.