X

Κυβέρνηση: Ανεδαφική η εκτίμηση της τρόικας για δημοσιονομικό κενό

Δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση στις απαιτήσεις της τρόικας για νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ant1news

Ανοιχτή εξακολουθεί να παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στις σκληρές τους θέσεις και ιδιαίτερα η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Παλεύουμε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε δημοσιογράφους στη Βουλή μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Στην ερώτηση για το αν είμαστε κάτω από 1,5 δις για το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «το εκπληκτικό είναι ότι δεν δίνουν νούμερο. Κάνουν λάθη στους υπολογισμούς τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει πει «ναι» στα 16 από τα 19 σημεία και ανοιχτά θέματα που υπάρχουν, αλλά επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές και όπως φαίνεται είναι ανυποχώρητη.

Στον απόηχο όλων αυτών, πάντως, σήμερα  ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ, μονομερώς και χωρίς την συγκατάθεση της τρόικας κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 το Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για την επόμενη χρονιά, αύξηση των εσόδων χωρίς νέα εισοδηματικά μέτρα, αλλά και περαιτέρω μείωση των δαπανών.

Παράλληλα, φαίνεται ότι κάμφθηκαν οι ισχυρές αντιρρήσεις της τρόικας για την ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία και έτσι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η εγκύκλιος που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.