X

Νέο e-mail στην τρόικα για το δημοσιονομικό κενό

Ο Πρωθυπουργός άρχισε κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, επιδιώκοντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο. Αγκάθι η αποδοχή της θετική επίπτωσης της ανάπτυξης.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Η συμφωνία σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση με παραμέτρους που άπτονται και των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές, θα «ξεκλειδώσει» την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο με τους δανειστές.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Γκίκα Χαρδούβελη και Χρήστο Σταϊκούρα αναφορικά με τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως προέκυψαν απο την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής. 

Το βράδυ του Σαββάτο, ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε νέο e-mail στην τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

Σε αυτό, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει περιλάβει νεότερες εκτιμήσεις για το ύψος των εισπράξεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, χάρη στην υιοθέητηση και για τις Εφορίες, της ρύθμισης εξόφλησης χρεών σε μέχρι 100 δόσεις.

Επιπλέον, έχουν σταλεί πιο τεκμηριωμένα στοιχεία για την αναμενόμενη απόδοση άλλων φόρων και ρυθμίσεων, όπως αυτών για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και ημιυπαίθριων χώρων, εκτιμήσεις για τις οποίες δεν είχαν δοθεί ως τώρα στους δανειστές, δεδομένου ότι μόλις προ ολίγων ημερών εξεδόθη σχετική απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα των εν λόγω μέτρων.

Ανάμεσα στις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου είναι να πειστούν οι επικεφαλής των κλιμακίων και για το ύψος της θετικής επίπτωσης που θα έχει στα φορολογικά έσοδα και τις εισπράξεις των Ασφαλιστικών Ταμείων η επιπλέον του αναμενόμενου αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2014.

Οι προβλέψεις θέλουν να ανέρχεται σε 0,6%, ωστόσο προβολές δεδομένων και εκτιμήσεις της ελληνικής πελυράς ανεβάζουν αυτό το ποσοστό μεταξύ 0,8%-1%, εξέλιξη που θα έχει επιπλέον επίδραση στον φετινό, αλλά κυρίως στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς μπορεί με την δυναμική που θα έχει η οικονομία, η ανάπτυξη να υπερβεί και την εκτίμηση του 2,9% το 2015.

Πρόκειται για επιχείρημα που συναντά την μεγάλη επιφύλαξη των δανειστών, οι οποίοι επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κενό, που οι ίδιοι βλέπουν και η Κυβέρνηση απορρίπτει, θα μπορούσε να κλείσει πιο «σίγουρα», με μέτρα δεδομένης απόδοσης.

Γι΄ αυτό και επιμένουν, ιδίως το ΔΝΤ, για αλλαγές στο Ασφαλιστικό σε ότι αφορά το ύψος των κύριων συντάξεων σε όσων βγουν στην σύνταξη από το 2015.

Όπως εκτίμησε ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, πλήρης εφαρμογή των απαιτήσεων της τρόικας θα σημάνει μείωση ως και 20% αυτών τω συντάξεων, καθώς από το μέτρο αυτό η τρόικα θεωρεί ότι μπορεί να μειωθεί ως και κατά 1 δις ευρώ η «μαύρη τρύπα», που η ίδια βλέπει στα δημοσιονομικά για το 2015.