X

Τι συζητούν τρόικα και κυβέρνηση στο Παρίσι

"Κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση" είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης μπαίνοντας στη Βίλα Σάιντ, όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη με την τρόικα.

Ant1news

Στο δύσκολο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επί Παρισινού εδάφους, που ξεκίνησαν γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), βαδίζει η αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει  να φτάσει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, με φόντο την έξοδο από το Μνημόνιο, χωρίς όμως να ανοίξει εσωτερικό μέτωπο με νέα επώδυνα μέτρα.

Ο Γκίκας Χαρδοεύβελης μπαίνοντας στην Βίλα Σάιντ, όπου θα γίνουν οι διήμερες συναντήσεις με τους δανειστές, δήλωσε: «Κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε το review (σημ: αξιολόγηση). Τα θέματα είναι διαφορετικά. Το θέμα είναι η ελληνική οικονομικά να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στην ερώτηση εάν θα κλείσει το αγκάθι του δημοσιονομικού κενού ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει. Θα το συζητήσουμε».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα κλειστούν επί δύο ημέρες, όπως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στη διαπραγμάτευση.

Οι συζητήσεις κατά την πρώτη σημερινή μέρα θα κρατήσουν έως πολύ αργά το βράδυ. Αύριο Τετάρτη η έναρξη των συζητήσεων προβλέπεται από τις 8 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα. Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται να συνεχισθούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε την αναθεώρηση και να συμφωνήσουμε για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του Μνημονίου», υποστήριζαν πηγές της οδού Νίκης, ενώ ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριζαν ότι το τετ-α-τετ στην Πόλη του Φωτός, πραγματοποιείται προκειμένου να αναζητηθούν συγκλίσεις, να αρθούν παρεξηγήσεις και να καταστεί έτσι εφικτή η επάνοδος της τριμερούς στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου επί ελληνικού εδάφους. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για το δημοσιονομικό κενό, θέλουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια»,  αλλά φαίνεται να θέτουν και θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, χωρίς ωστόσο να μιλούν ανοιχτά για περικοπές συντάξεων, όπως φοβάται η ελληνική πλευρά. «Δεν θα δεχτούμε μέτρα που θα ενοχλήσουν τους πολίτες, δεν χρειάζονται νέοι νόμοι για το Ασφαλιστικό, θα εφαρμοστεί μόνο ό,τι έχει ψηφιστεί» διαμηνύει η κυβέρνηση, δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρωτοβουλία για τις διήμερες συζητήσεις επί γαλλικού εδάφους ελήφθη από κοινού από την κυβέρνηση και την τρόικα το βράδυ της Κυριακής.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.

Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

«Ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται μια συμφωνία (με τους δανειστές)» τονίζει το πρακτορείο Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα σχολιάζοντας την επανέναρξη των διαβουλεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι. 

«(Ο έλληνας πρωθυπουργός) Θα πρέπει να περάσει (από τη Βουλή) τον υποψήφιό του στις Προεδρικές Εκλογές τον Φεβρουάριο για να μην αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ελπίζει ότι η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης θα βοηθήσει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει στην ψηφοφορία» τονίζει το Reuters. 

Σύμφωνα με το Reuter, «η ελληνική κυβέρνηση πιέζει κατά τις συνομιλίες με τους δανειστές για πρόωρη έξοδο από το αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης».

Εκτενείς είναι οι αναφορές και  του γερμανικού Τύπου στις σημερινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. 

Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη». 

 Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη». 

«Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt. 

Σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να πείσει τους δανειστές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ για τους αριθμούς του. Παρόλα αυτά, οι συνομιλίες προχωρούν μετά δυσκολίας».

Επίσης, επικαλούμενο πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το Spiegel αναφέρεται στις διαφωνίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. «Για το 2015 η τρόικα υπολογίζει με ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ και ζητά περικοπές, μεταξύ άλλων στις συντάξεις, όπως λέγεται.