X

Τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ που εξετάζει η κυβέρνηση

Αύξηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ από μιάμιση έως 3,5 μονάδες εξετάζει η κυβέρνηση.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% στο 8% ακόμη και στο 10% μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε η τρόικα να κάνει ένα ακόμη βήμα πίσω προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συντελεστής 6,5% που επιβάλλεται σήμερα -μεταξύ άλλων- σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και ξενοδοχειακές υπηρεσίες εξετάζεται να αυξηθεί από μιάμιση έως και 3,5 μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το θέμα συζητείται στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να του πουν ποιο είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ενδεχόμενη αυτή αύξηση. Ζήτησε επίσης να μελετήσουν κατά περίπτωση προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο 13% εάν μπορούν να μετατεθούν στο συντελεστή 23% και πάντα ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από τις κινήσεις αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός από το πρωί μιλάει διαρκώς με τον υφυπουργό οικονομικών Γ.  Μαυραγάνη ζητώντας του για πληθώρα περιπτώσεων να βγάλει το υπουργείο οικονομικών κόστη και σενάρια για περιπτώσεις αυξήσεων συντελεστών ΦΠΑ. Ο υφυπουργός οικονομικών είναι από την πλευρά του σε μία διαρκή σύσκεψη με όλα τα στελέχη και διευθύνσεις φορολογικής πολιτικής ώστε να δίνονται άμεσα τα στοιχεία το Μέγαρο Μαξίμου.