X

Νέα email στέλνει απόψε η κυβέρνηση στην τρόικα

Η κυβέρνηση θα αποστείλει μέσω email τις νέες της προτάσεις στην τρόικα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Που αναμένονται αλλαγές...

Ant1news

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με την τρόικα τέθηκαν επί τάπητος στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.  

Οι τρεις τους συζήτησαν όλα τα «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης δεν έκαναν δηλώσεις

Εν τω μεταξύ, σε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών έχει αποδυθεί ο Πρωθυπουργός για να δρομολογηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον καθορισμό του πλαισίου για την «επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο».

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει με όλους στο τηλέφωνο για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, μεταξύ των οποίων και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «στόχος είναι να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς πλησιάζει η 8η Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εντός της ημέρας αναμένεται να στείλει στην τρόικα τις νέες της προτάσεις της μέσω e-mail.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να ζητούν τις θέσεις της Κυβέρνησης σε πέντε βασικά σημεία. Συγκεκριμένα στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού που οι δανειστές το εκτιμούν σχεδόν στα 2,5δις ευρώ. Στην αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, την αλλαγή του καθεστώτος στο ΦΠΑ, την ώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στις αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες μελετά την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% στο 8% ακόμη και στο 10% μελετά, ώστε η τρόικα να κάνει ένα ακόμη βήμα πίσω.

Την ίδια ώρα, σε κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, αναδεικνύεται το Ασφαλιστικό. Το μεγαλύτερο ζητούμενο, το οποίο αποτελεί ωστόσο και θέμα δικαιοσύνης μεταξύ των ασφαλισμένων, αφορά την σύγκλιση ως ενοποίηση, με σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, των διαφορετικών παροχών που ανταποδίδουν στους ασφαλισμένους τους τα Ταμεία. Αυτό που αναζητείται είναι η σύγκλιση της «αναπλήρωσης» σε όλα τα ταμεία, καθώς σήμερα υπάρχει διαφορετική πολιτική ανά φορέα.