X

Προτάσεις για ΦΠΑ και Ασφαλιστικό αποστέλλει στην τρόικα η Κυβέρνηση

Ετοιμάζει πυρετωδώς τις προτάσεις της η Κυβέρνηση για τα δύο ζέοντα θέματα της διαπραγμάτευσης. Διαβάστε αναλυτικά όλες τις προτάσεις που μελετά για ΦΠΑ και Ασφαλιστικό.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Με λιγότερα από ότι περίμενε επέστρεψε η διαπραγματευτική ομάδα από το Παρίσι και τώρα η Κυβέρνηση ψάχνει μέτρα για να παρουσιάσει στην τρόικα, ώστε να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα.

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να σταλούν οι ελληνικές θέσεις με τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ενώ μαραθώνιες είναι και σήμερα οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο, αφού ο πρωθυπουργός ζητά διαρκώς στοιχεία από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΔΝΤ παραμένει σε «ακραίες» θέσεις δυναμιτίζοντας την προσπάθεια σύγκλισης και στη συνέχεια «κατέβασε διακόπτες» λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστών στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ παρέμεινε αμετακίνητος σε εξωπραγματικές απαιτήσεις αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις αντοχές της κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής κοινωνίας μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Οι θέσεις του Ταμείου όπως εκφράστηκαν στο Παρίσι, έχουν συνοπτικά ως εξής: 

- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% ή ακόμη και στο 10% και ορισμένα προϊόντα στο 13% (ξενοδοχειακές υπηρεσίες), αλλά και αυξήσεις στην κλίμακα του 13% στο 23%. Ο συντελεστής 6,5% αφορά τη διαμονή σε ξενοδοχεία και τις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, και περιοδικών. Η Ουάσιγκτον φαίνεται έτοιμη να συζητήσει το «μίγμα» ωστόσο δύσκολα θα δεχτεί διατήρηση του καθεστώτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η Κυβέρνηση πάντως δεν αναμένεται να αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα (Οι έως τώρα προτάσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει τελικά η Κυβέρνηση μπορεί να έχει δημοσιονομικό όφελος από 100εκ.€ έως και 500εκ.€)

- Αλλαγή του ψηφισμένου νόμου για τις 100 δόσεις με εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να «μην μπαίνουν στη ρύθμιση πλούσιοι που μπορούν να πληρώσουν». Παράλληλα το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά 6 μήνες (εδώ συμφωνούν και αρκετοί Ευρωπαίοι) ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υλοποιηθούν μέχρι κεραίας τα δεκάδες προαπαιτούμενα του «δικού του» μνημονίου, του MEFP.

- Αύξηση ορίων για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια σήμερα στα 20 ή 21 έτη

-  Μείωση των κύριων συντάξεων έως και 20% για τους νέους συνταξιούχους και νέες μειώσεις για τους παλιούς συνταξιούχους ώστε να υπάρξει «δικαιοσύνη».

- Μόνιμα μέτρα «άμεσης απόδοσης» για να κλείσει το (κατά τρόικα) δημοσιονομικό κενό για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ) το 2015.

Πάντως, φεύγοντας από τη Βίλα Σάιντ του Παρισιού, στις 4.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, τις δύο πλευρές χώριζαν πάνω από 2 δισ. ευρώ στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικά.