X

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία

Σε ακόμη μια δήλωση πίεσης προς την ελληνική πλευρά προέβη ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφορικά με την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ant1news

Ταυτόχρονα με το απαντητικό mail της τρόικας, που δημιουργεί προβληματισμό στην Κυβέρνηση για τις πραγματικές επιδιώξεις των δανειστών, λόγω της καθυστέρησης στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων  που δημιουργεί η νέα απαίτηση τους για περαιτέρω επεξηγήσεις και δεσμεύσεις επί των προτάσεων μέτρων που είχε αποστείλει η ελληνική πλευρά, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν και μέσω δημόσιων δηλώσεων τους να ασκούν πίεση στην Ελλάδα για υποχωρήσεις.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλούμ, ο οποίος κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ  Αθήνας και τρόικας μέσα στα επόμενα 24ώρα και το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, την ώρα πάντως που ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η αποδοχή απαιτήσεων των δανειστών έχει και όρια και πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί τους παραλογισμούς της τρόικας.

Όπως είπε, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πρόεδρος του Eurogroup «θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και Αθήνας τις επόμενες ημέρες. Στην αντίθετη περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν  θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας».

Πάντως, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είναι τεχνικώς εφικτό να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν απο την Παρασκευή. Σε τέτοια περίπτωση κι εφόσον υπάχρει πρόοδος αλλά όχι συμφωνία, η διαπραγμάτευση μπορεί να διακοπεί για το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και να συνεχιστεί ευθύς αμέσως, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δρομολόγησης της επόμενης ημέρας απο το Μνημόνιο για την ελληνική οικονομία και την χώρα.