X

Ευρωπαϊκές πιέσεις για πολύμηνη παράταση του Μνημονίου

Μόνο τεχνική παράταση λίγων εβδομάδων συζητά η Ελλάδα. Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους δανειστές ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Έντονες και από κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ασφυκτικές πιέσεις για πολύμηνη – και πέραν του εξαμήνου που έχουν προτείνει οι Βρυξέλες – παράταση του Μνημονίου, ασκήθηκαν στην συνεδρίαση του Euro Working Group, του συμβουλίου των στενών συνεργατών της Ευρωζώνης που προετοιμάζει το Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, αν και διαπιστώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κοινός τόπος είναι πως δεν είναι ορατή μέσα στις επόμενες ώρες μια συμφωνία με τους δανειστές, σβήνοντας έτσι τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ώστε σε αυτό να επισφραγιστεί ο καθορισμός του πλαισίου για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο. 

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον νέο ορόσημο αποτελεί η 14η Δεκεμβρίου, ως καταληκτική ημερομηνία για την συμφωνία στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, κατεύθυνση προς την οποία παρότρυνε τις δύο πλευρές και το Euro Working Group, καθώς στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως τις 15 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλλει αίτημα για παράταση του Μνημονίου κατά έναν μήνα, θέση που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής πλευράς, που δεν αποδέχεται επέκταση πέραν από λίγες εβδομάδες. Την θέση αυτή επανέλαβε ο Έλληνας εκπρόσωπος Euro Working Group, όπου παρότι ζητήθηκε επιμόνως και από πολλούς η πολύμηνη παράταση του Μνημονίου, δεν υπήρξε κάποια έγγραφη πρόταση για συγκεκριμένου χρόνου παράταση.

Η ελληνική πλευρά επισήμως παραδέχεται ότι «δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση του Μνημονίου, θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει έντονα το Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένεται να τεθούν εκ νέου τα αιτήματα ευρωπαίων εταίρων και δανειστών για την πολύμηνη παράταση του Μνημονίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την συμφωνία στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας από το μνημόνιο.

Παράλληλα δε, σύμφωνα με το σκεπτικό όσων ζητούν μακρά επέκταση, σε αυτό το διάστημα θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο στην Ελλάδα, καθώς θα γίνουν οι κρίσιμες ψηφοφορίες για την εκλογή  νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία η οποία δεν αποκλείεται να επισπευστεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές.