X

Μάχη για «τεχνικές» παρατάσεις και δημοσιονομικό κενό στο σημερινό Eurogroup

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία διαπραγμάτευσης με την τρόικα έδωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι το αίτημα για «μικρή τεχνική  παράταση» του μνημονίου αναμένεται να τεθεί στο eurogroup τη Δευτέρα. Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε μάλιστα το αίτημα αυτό με  την ανάγκη να δοθεί χρόνος σε κάποια κοινοβούλια να εγκρίνουν σχετικές αποφάσεις. Επίσης για άλλη μια φορά έκανε λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η τελευταία επιμένει σε υφεσιακά μέτρα.  Μας ζήτησαν να πάρουμε οριζόντια μέτρα που θα έκαναν ζημιά.

Έχει μικρύνει η διαφωνία μας  δεν έχει εξαφανιστεί» τόνισε και αποκάλυψε ότι το «δημοσιονομικό κενό που επιδιώκει να καλύψει η τρόικα είναι 1,7 δισεκ ευρώ».

Με αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναμένεται να δει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις των δανειστών στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τη συμμετοχή του Π. Τόμσεν, που θα ξεκινήσει στις 4.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Σημειώνεται ότι η  πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας και η συνέχιση της στήριξης, αλλά και της αυστηρής επιτήρησης, της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ αποτελούν το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup.

Πρώτος στόχος για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είναι να επιχειρήσει να «κλειδώσει» την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα και την παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου, αλλά μόνο για ένα μήνα.

Επί τάπητος θα βρεθεί και η ένταξη της Ελλάδας στην αυστηρή πιστοληπτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), στην οποία θα έχει ενεργό ρόλο και το ΔΝΤ, κατ' απαίτηση της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης, που επιδιώκουν ενεργή παρουσία του Ταμείου στην Ε.Ε., ως «μαντρόσκυλου» που θα φοβίζει τις μεγάλες χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ στον γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτο άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως παραδειγματικό πείραμα για τη Γαλλία και την Ιταλία, σε ότι αφορά το Σύμφωνο καιτ ο ρόλο του Ταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «βόρεια συμμαχία» της ΕΕ επιθυμεί εξάμηνη τουλάχιστον παράταση του Μνημονίου, προτού η χώρα μας ενταχθεί στην ECCL. Το βέλτιστο μάλιστα γιαυτούς θα είναι η παράλληλη συνέχιση του ευρωπαϊκού σκέλους του μνημονίου ως το 2016 οπότε λήγει και ο ρόλος και οι χρηματοδοτήσεις του ΔΝΤ.

Προϋπολογισμός με ρήτρες

Με τον προϋπολογισμό υπό μάλης λοιπόν ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να δεχτεί σκληρές ερωτήσεις για την αξιοπιστία του από τους εταίρους στο φόντο της σημαντικής υστέρησης εσόδων το 11μηνο του 2014.

Βασικό επιχείρημα από την ελληνική πλευρά για να αποκρούσει τις πιέσεις είναι η ρητή δέσμευση για νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους το Α΄ εξάμηνο του 2015.

Αν υπάρξει, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τα «εφεδρικά» μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά στην τριμερή, δηλαδή την ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% και την αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, τα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας. Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν είχαν προβλεφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού (αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, λοταρία αποδείξεων, πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα κ.λπ.), καθιστούν «κενό γράμμα» τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή.