X

ΔΝΤ: Το σχέδιο «λέει» επιστροφή στην Αθήνα τον Ιανουάριο

Πιθανή η αναβολή λόγω πολιτικών εξελίξεων, είπε ο εκπρόσωπος του, που δήλωσε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ (ως το 2016) θα γίνει δεύτερη προληπτική πιστωτιική γραμμή.

Ant1news

Πρόθεση μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο, τότε περιμένουμε ότι θα επιστρέψει πλήρης η διαπραγματευτική αποστολή στην Ελλάδα, δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Πάντως, ο William Murray δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πολιτικές εξελίξεις, λόγω της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να οδηγήσουν σε αναβολή της πλήρους επανόδου των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα. 

Αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της μέσω της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα». 

Αναφορικά με την ακριβή σχέση που θα έχει με την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην μετά-μνημόνιο εποχή ο William Murray αποκάλυψε ότι «πρόθεση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που εκτείνεται ως  τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτική πιστωτική γραμμή», παράλληλη με αυτήν που θα υπάρχει για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους δανειστές, στο πλαίσιο της γραμμής CCCL μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Όπως μάλιστα επεσήμανε, σε πλήθος άλλων περιπτώσεων προγράμματα άμεσου δανεισμού από το Ταμείο έχουν μετατραπεί σε προγράμματα «διασφάλισης», τα οποία αυξάνουν την εμπιστοσύνη σε αγορές και επενδυτές. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο ήταν φειδωλός και προσεκτικός στις απαντήσεις του. 

Είπε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει επαφές της ηγεσίας του Ταμείου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ούτε αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει την Κριστίν Λαγκάρντ για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.