X

Η Τρόικα έρχεται αλλά… δεν την θέλουν μέσα στα υπουργεία

Ξεκινούν ελέγχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Τι λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα μετά την 6μηνη «αργία» για να ξεκινήσει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα προαπαιτούμενα, εάν ο προϋπολογισμός είναι εντός στόχων, τι ανάγκες έχουν οι τράπεζες μετά από την μακρά περίοδο κλυδωνισμών και τραπεζικής αργίας, αλλά και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση από εδώ και στο εξής για να μπει σε τροχιά το νέο Πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων, που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα, έχουν οριστεί για αύριο Τρίτη με πρώτο σταθμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα συνεχίσουν με έναν μαραθώνιο επαφών με στελέχη υπουργείων, φορέων και τραπεζών.

Προσπάθεια να μην πάει στα υπουργεία η Τρόικα 

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν σήμερα στους δημοσιογράφους, ότι «ψάχνουμε φόρμουλα για να μην έρθει η τρόικα στο Υπουργείο», στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη αναπληρώτρια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Πάντως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην μπουν στα υπουργεία τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής θα είναι αυτή τη φορά δυσκολότερη καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν ζητούν επισκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να καταγραφεί η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία από τα capital controls και το νέο κύκλο της ύφεσης. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει να πραγματοποιεί τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

Πάντως, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το αίτημα να γίνουν δεκτοί οι επικεφαλής της τρόικας στα υπουργικά γραφεία, όμως μένει να φανεί αν θα υπάρξει άλλη μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Οι νέοι επικεφαλής της τριμερούς είναι οι κύριοι Ντέκλαν Κοστέλο για λογαριασμό της ΕΕ, Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ και Ράσμους Ρέφερ από την ΕKT, ο οποίος αντικατέστησε πρόσφατα τον Κλάους Μαζούχ.