X

Ένα μήνα θα κάτσει στην Αθήνα η τρόικα

Η θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για το νέο Μνημόνιο. Αναζητείται από το ΥΠΟΙΚ «φόρμουλα για να κρατηθούν εκτός κτιρίου» οι τροϊκανοί.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Την Πέμπτη αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι Επικεφαλής της τρόικας, εν μέσω αντιδράσεων -έστω και χλιαρών- από την Κομισιόν για την αφαίρεση των δύο διατάξεων από το Πολυνομοσχέδιο, που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών και το συνταξιοδοτικό. 

Η τρόικα αναμένεται να έρθει σύσσωμη, αφού μαζί θα επανακάμψουν και τα τεχνικά κλιμάκια, για την έναρξη του προγράμματος των επαφών στα Υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). 

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών αναζητείται «φόρμουλα για να κρατηθούν εκτός κτιρίου» οι τροϊκανοί, όπως λένε στελέχη της οδού Νίκης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αντίστοιχη προσπάθεια να αποφευχθεί η δημοσιότητα, απαίτησε τον Μάρτιο ένα ολόκληρο σχέδιο μυστικής μεταφοράς των τεχνικών κλιμακίων από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. 

Οι αποστολές θα τελούν υπό τις «διαταγές» των κυριών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (EKT), ενώ αυτή την φορά το τρίγωνο, Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Ουάσινγκτον ζητούν να έλθει στην Αθήνα η τρόικα όπως συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και απορρίπτουν συναντήσεις στις Βρυξέλλες, όπως γινόταν με το γνωστό μας πλέον Brussels Group, που επί της ουσίας καταργείται. 

«Αναμένουμε τα κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αθήνα, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω το πότε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Η θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για το νέο Μνημόνιο

Έως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, μεταξύ Ελλάδος και τρόικας και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια, αφού στόχος της επίσκεψης είναι να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας πάνω στα οποία θα χτιστούν οι προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του νέου μνημονίου από ESM και το ΔΝΤ ως το 2018.

Η συμφωνία πρέπει να υπάρξει στο τέλος του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου, αφού τότε λήγει το δεύτερο καλοκαιρινό ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ.€ και τα λεφτά δεν υπάρχουν. Όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, αφού οι υπηρεσίες των Οργανισμών βρίσκονται παραδοσιακά σε αργία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. 

Τι θα ελέγξει η τρόικα

-         Την ύφεση: Για φέτος και το 2016 και με δεδομένο ότι η Κομισιόν βλέπει ύφεση έως και 4% του ΑΕΠ φέτος, αντί για ανάπτυξη 2,5% που προέβλεπε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014.

-         Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Με το ποσό που προβλέπεται στο πακέτο να είναι 25 δισ.€, με τα πρώτα 10 δισ. να δίνονται αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και ακολουθούν το Φθινόπωρο τα stress test των τραπεζών.