X

Next stop...Rome-Paris

Γράφω αυτές τις λέξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης με προορισμό τη Ρώμη για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι, τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ant1news


Η κούραση μεγάλη, αλλά η αίσθηση ότι ζεις από κοντά, ορισμένες σημαντικές στιγμές σε κάνει να τα ξεχνάς όλα. 

Είναι φανερό πως μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκπλήξει θετικά, όχι μόνο τους "φίλους" αλλά και τους "εχθρούς". Ωστόσο τώρα "μπαίνει" πραγματικά στα βαθιά. Μέχρι σήμερα ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα επαφές. Πλέον φτάνει στον σκληρό πυρήνα και ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση.

Με τον Ρέντσι μπορεί να υπάρχουν κοινά σημεία, όμως δεν φαίνεται η Ρώμη να μπορεί να  πάει απέναντι στο Βερολίνο, ανάβοντας πράσινο φως για τη συμμαχία των χωρών του Νότου.  

Πολλά θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχουν αύριο το πρωί Τσίπρας με Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Ο φιλέλληνας Ζαν Κλωντ, που επεξεργάζεται και σχέδιο αντικατάστασης της τρόικας θα προσπαθήσει να βρει το σημείο συμβιβασμού ενόψει της συνόδου της 12ης Φεβρουαρίου.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως θα είναι το μεσημέρι που θα περάσει την σιδερένια πύλη του Προεδρικού στα Ιλίσσια Πεδία για να δει τον Φρανσουά Ολάντ. Εκείνος θα αποκαλύψει στον Αλέξη Τσίπρα τις "διαθέσεις" της Άνγκελα Μέρκελ, που γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Μπορεί η διαπραγμάτευση να έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ακόμη φτάσει στους δυο βασικούς παίκτες, το Βερολίνο και το Δ.Ν.Τ

Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και χρειάζεται ψυχραιμία...οι "πανηγυρισμοί" μπορούν να περιμένουν.