X

Η διαβολοβδομάδα της κυβέρνησης

Και τώρα, μετά τις γιορτές του Πάσχα αρχίζει η «διαβολοβδομάδα» της κυβέρνησης, μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι Βρυξέλλες ζητώντας τη λίστα μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση μέχρι τις 20 Απριλίου.

Ant1news

Η «ώρα της αλήθειας» πλησιάζει καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί.

Η αίσθηση μου είναι (και το ξεκαθαρίζω η αίσθηση, δεν μιλώ για πληροφορίες) ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και ότι η στρατηγική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας να ποντάρει στον «φόβο» των Ευρωπαίων και των Η.Π.Α για τις επιπτώσεις ενός Grexit, θα δικαιωθεί.

Είναι βέβαιο πως η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Θα μου πείτε ποια οικονομία, την ήδη διαλυμένη; Κι όμως είχαν αρχίσει να υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο η εντολή που έλαβε στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρη. Διαπραγματεύσου σκληρά και κέρδισε ό,τι μπορείς.

Δεν ήταν βέβαια-και το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός-να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, γι’ αυτό και αναζητά έναν έντιμο συμβιβασμό.

Είναι σίγουρο ότι ήδη έχει κάνει παραχωρήσεις και ίσως χρειαστεί να κάνει κι άλλες, ωστόσο το θέμα είναι στο τέλος που θα κάνει ταμείο, να υπάρχει κέρδος και όχι ζημία.

Όμως και οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και θα το κάνουν. Όχι γιατί δεν είναι έτοιμοι για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έχουν λάβει εδώ και καιρό τα μέτρα τους, δεν είναι σαν εμάς. Αλλά φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν  το «τσουνάμι» που μπορεί να προκληθεί από ένα Grexit.

Όλα δείχνουν πως ο φόβος του «άγνωστου» θα κυριαρχήσει και ότι αυτός που «πόνταρε» σε αυτόν θα βγει στο τέλος κερδισμένος.