X

Ο καιρός για τους αγρότες

Βροχές θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οδηγίες προς του καλλιεργητές.

Ant1news

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί δύο τρεις μέρες ακόμη, με βροχές, μπόρες αλλά και διαστήματα με ήλιο, με κανονικές όμως θερμοκρασίες, αφού ο χειμώνας κρύβεται στα λίγα χιόνια, ψηλά στην Πίνδο, ανήμπορος να κατέβει πιο χαμηλά.

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή, περιμένουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, αργότερα στο βόρειο Αιγαίο την Ήπειρο και σταδιακά στα δυτικά ηπειρωτικά με ανατολική επέκταση και βελτιωμένο καιρό στις υπόλοιπες περιοχές.  

Η θερμοκρασία κυμανθεί στα βόρεια από 3  έως 17  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 4  έως 19  στα δυτικά και νοτιότερα από 12 έως 20  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα γυρίσουν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς, 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.
Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει έναρξη των ψεκασμών στις όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας (Κανάλια-Καλαμάκι-ΡιζόμυλοΣτεφανοβίκειο) να συνεχισθούν οι ψεκασμοί στο Συκούριο και στον Αμπελώνα του Ν. Λάρισας καθώς και στις πρώιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας για την καταπολέμηση του ευρυτόμου της Αμυγδαλιάς.
Συνιστάται, επίσης, επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.
Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου.
?εν ψεκάζουμε τις ημέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης, καθώς και ώρες της ημέρας με συννεφιά, διότι δεν έχουμε έξοδο του εντόμου.
Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: