X

Ο καιρός για τους αγρότες

Επιμένουν οι ευμετάβλητες συνθήκες και τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα. τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Ο άστατος Απρίλης με τις συνεχείς εναλλαγές του, με βροχές, μπόρες, σκόνη, αλλά και σχετική ψύχρα, μοιάζει σαν να μας πηγαίνει προς τα…Χριστούγεννα, παρά προς το Πάσχα!

Την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά της βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 19 βαθμούς και νοτιότερα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας , διαπιστώθηκε περονόσπορος σε καλλιέργειας πατάτας. Σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν πατατοφυτείες, είναι σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις τελευταίες βροχοπτώσεις και τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για το ξεκίνημα προσβολών.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά οι φυτείες να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Ιδιαίτερα στις πατατοκαλλιέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί κηλίδες, να εφαρμόζονται μικρά μεσοδιαστήματα εφαρμογής και οι υψηλότερες συνιστώμενες από την ετικέτα δόσεις κατάλληλου φυτοπροστατευτικού. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική. Όπου απαιτείται, να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: