X

Ο καιρός για τους αγρότες

Διατηρείται ευμετάβλητος ο καιρός τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η αστάθεια θα συνεχιστεί λίγο-πολύ τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, ωστόσο αργότερα φαίνεται ό,τι οι βροχές και οι μπόρες θα αρχίσουν να εκτονώνονται, με τους βοριάδες όμως να διατηρούν τη σχετική ψύχρα.

Την Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Λίγα χιόνια θα πέσουν ψηλά στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας, όμως την νύχτα τα φαινόμενα από τα δυτικά θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία, σε πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 18 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, που σταδιακά στα κεντρικά και βόρεια, θα γυρίσουν σε βορειοανατολικούς, με ένταση 5 με 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, διαπιστώνεται η ύπαρξη περονόσπορου. Χρειάζεται πράσινο φύλλωμα για να μολύνει και όσο μικρότερο είναι το φύλλωμα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για προσβολές. Οι βροχές του Μαρτίου προκάλεσαν την έναρξη του ανοιξιάτικου κύκλου των πρωτογενών προσβολών περονόσπορου ενώ υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και για δευτερογενείς προσβολές. Αν τα αμπέλια δεν είναι επαρκώς προστατευμένα πριν από τη βροχή, αναμένονται μεμονωμένες κηλίδες ελαίου μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες μετά από βροχή.

Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες και κυρίως στα αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές και χαμηλές τοποθεσίες, όπου συνήθως ενδημεί ο περονόσπορος, προτείνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 εκ (στάδιο E).
Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που οι πρωτογενείς μολύνσεις δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και εφόσον επικρατήσουν το επόμενο διάστημα συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: