X

Ο καιρός για τους αγρότες

Διατηρείται ο ευμετάβλητος καιρός, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Ο Απρίλης συνεχίζει την άστατη συμπεριφορά του, με ποικιλία φαινομένων, από λιακάδες μέχρι μπόρες και χιόνια.

Την Τρίτη στα ανατολικά αναμένονται τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές το πρωί, κυρίως στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση αργότερα. Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 5 έως 19 βαθμούς και νοτιότερα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βοριάδες στα δυτικά, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα έχουν ένταση 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ύπαρξη καρπόκαψας της μηλιάς. Το Περιφερειακό Κένρο αναφέρει:

  • Σε περίπτωση που ο παραγωγός σκοπεύει να εφαρμόσει τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει άμεσα.
  • Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες (40 στρέμματα), σχετικά τετραγωνικού σχήματος. Δεν συνιστάται σε οπωρώνες μικρότερους των 10 στρεμμάτων. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.
  • Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους.
  • Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφεύγεται η εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για του αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: