X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, επιμένουν οι άνεμοι. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Το Σάββατο του Λαζάρου αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στο βόρειο Αιγαίο, στην ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην βόρεια Κρήτη και το μεσημέρι και το απόγευμα στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου. Λίγα χιόνια θα πέσουν κυρίως στη Ροδόπη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά και νοτιότερα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θα φυσούν βοριάδες, με ένταση στα δυτικά από 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν  τα 7-8 μποφόρ. Το βράδυ, στα δυτικά και στην Μακεδονία θα γυρίσουν σε νοτιοανατολικούς, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο του Λαζάρου σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκαν Ανάρσια και Γραφολίθα σε πυρηνόκαρπα της περιοχής. 

Πρόκειται για έντομα – (λεπιδόπτερα) των οποίων τα προνυμφικά στάδια συμπεριφέρονται ως βλαστορύκτες και ως καρπόκαψες. Προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς και τους αναπτυσσόμενους, αλλά και ώριμους καρπούς. Την παρουσία των προνυμφών των εντόμων στους οπωρώνες αυτή την περίοδο μαρτυρούν οι μαραμένες και ξερές κορυφές των τρυφερών βλαστών, που έχουν προσβληθεί από αυτές. Η δραστηριότητα των ακμαίων και των δύο εντόμων έχει αρχίσει με σχετικά υψηλούς πληθυσμούς γραφολίθας και χαμηλούς ανάρσιας. Λόγω καιρικών συνθηκών ο ρυθμός των συλλήψεων παρουσίασε πτωτική τάση.

Ωστόσο, για την προστασία της νεαρής βλάστησης, αλλά και των αναπτυσσόμενων καρπών από τις προνύμφες των εντόμων, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά ψεκασμό με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο έντομα. Ο ψεκασμός αποβλέπει στη θανάτωση των ακμαίων και κυρίως των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στους νεαρούς βλαστούς και στους καρπούς. Η επανάληψη του ψεκασμού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των εντόμων, τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες και το ρυθμό ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: