X

Ο καιρός για τους αγρότες

Τοπικές μπόρες αλλά και καταιγίδες τη Μεγάλη Δευτέρα. Πού θα σημειωθούν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό.

Ant1news

Για αύριο Μεγάλη Δευτέρα, περιμένουμε λίγες αρχικά νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, με τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα δυτικά και καταιγίδες το βράδυ στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 20 και νοτιότερα από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νοτιοανατολικούς ανέμους 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βοριάδες στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι 5-6 μποφόρ.

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας  διαπιστώνεται  η ύπαρξη του κόκκινου τετράνυχου.

Στα ορεινά ξεκίνησε η εκκόλαψη των χειμωνιάτικων αυγών.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει άμεση επέμβαση με ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου- προνυμφοκτόνου δράσης όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου.

Στα πεδινά μετά την άνθηση το άκαρι μετακινείται στα φύλλα, όπου τρέφεται και ωοτοκεί.

Για την παρακολούθηση το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά εβδομαδιαία δειγματοληψία 5 φύλλων / δέντρο, από 20 σημασμένα δέντρα. Όρια επέμβασης: 20-20 ακάρεα / φύλλο, με σκεύασμα με προνυμφοκτόνο δράση.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση από τον Τάσο Αρνιακό: